Fórum města Ústí nad Labem
    • Kategorie
    • Nejnovější
    • Značky
    • Populární
    • Registrovat
    • Přihlásit se
    1. Domů
    2. Michal M.
    M
    • Sleduje 0
    • Sledují ho 0
    • Témata 0
    • Příspěvky 24
    • Nejlepší 9
    • Kontroverzní 2
    • Skupiny 0

Michal M.

@Michal M.

12
    Reputace
    5
    Zobrazení profilu
    24
    Sledují ho
    0
    Sleduje
    Registrován Naposledy připojen

Michal M. Nesledovat Sledovat

Nejlepší příspěvky od Michal M.

• RE: Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem

@helena-fišerová To nikdo přece nevyvrací, já pouze podporuji koncepcí spíše rozvoje zoo paní Ing. Jestli je nebo není nejpovolanější nevím, podle mne má prostě mnohem lepší a rozpracovanější návrh, na skutečnou zoo, která bude i nadále chovat vzácná zvířata, a nebude se z ní dělat dvoreček a ptačí expozice.

Podle mne ani není pravda, že je naše ZOO v katastrofálním stavu, ano je dlouhodobě dost podfinancována, některé pavilony z těch 80 let potřebují generálku ( měla přijít tak před 15 ti lety ), ale buďme objektivní, jako že by tam byla místo ZOO jedna velká rozvalina, není pravda. Jsou tam i zdařilé projekty, př. přestavba pro tuleně ( dokonce byla nějak oceněna ), nová expozice tučňáků ( nedávno přestavěná a otevřená, pravděpodobně i vyvádí mladé ), pavilon orangutanů také prošel rekonstrukcí, tam je tragédie, že tam orangutani vůbec jsou ( je to proti rozumu - nacpat velké pralesní a stromové zvíře do malého pavilonu a posadit jej na beton kde jen sedí za sklem na holém betonu bez jedné jediné rostliny, to opravdu odporuje zdravému rozumu ) , ale jejich pavilon se přece dá využít pro menší zvíře a orangutany stačí přemístit do přestavěného pavilonu slonů, i ten není žádnou zříceninou, byl postaven v roce 2004 ( tedy má 17 let ) což na železo- betonovou stavbu není žádná tragédie, z hlediska její životnosti ( svého času byl tento pavilon označen jako architektonický skvost ) . Také se často zmiňuje pavilon šelem, nevím nejsem odborník, ale přijde mi, že tam mají dostatečné výběhy, zejména u lvů nevidím problém, mají jak vnitřní tak venkovní prostor ( mj. také se tam bez problému rozmnožují ), přesně nevím tedy, v čem je problém a jaký prostor by tedy byl adekvátní ( 2 Km čtvereční výběhu ? asi ne ... )

Ale opravdu si nemyslím, že máme nechat vše zchátrat ( uzavírat postupně jak uvádí Dr. Fejk ), změnit skladbu zvířat a postupně vše zbourat.

přispěno v Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
      M
      Michal M.

@karolina-h Ať rozhodnou lidé co chtějí, když vyhraje pan Dr. Fejk, budu držet palce.

M
      Michal M.

@jesterka Dobrý den, to ale mohou děti i nyní, v horní části máte hřiště a kontaktní dvorek chybí tam pouze jezírko, ale to by šlo vyřešit, proč dělat to co tam je přes celou zoo, pokud to tedy bude pak ještě zoo. Jinak nejsou pouze nejmenší děti pro které zvíře co zvíře a postačuje jim nakrmit si kozu a dvě hodinky se čachtat v jezírku, ZOO plní mnoho funkcí ( už to tu bylo popsáno a mnohem podrobněji než ode mne), myslím si, že například děti školní, nebo studenty, opravdu pouhý dvoreček s prasátkem, ovečkou a jezírkem neuspokojí. Navíc aby to bylo napsáno korektně, pan Fejk chce vybudovat také velkokapacitní více druhové prostupné výběhy - asi něco jako safari, to ale zase nebude to, co očekáváte, sice budete moci vstoupit do výběhu ale nemyslete si, že si budou malé děti hrát a krmit zebry či žirafy, tam se volně pohybující, nakonec ani ti ptáci z plánovaných voliér nepřiletí si hrát na povel. Ale jinak samozřejmě respektuji váš pohled.

M
      Michal M.

@radka já se ale nestarám o Vás, to jste nepochopila, ale to nepřekvapuje, já se starám o mou oblíbenou ZOO kam chodím a podporuji jí i přes její tristní stav, rád bych viděl její rozmach,ne nízkonákladové upozadeni, pokud tam budou podle nové koncepce spíše volně se pohybující domácí ( a jiná nenáročná )zvířata, tak to asi ozelim, píšu asi protože nechci koncept Dr. Fejka úplně odmítat, třeba se mu to skutečně podaří, ale prostě za mne spíše druhý koncept, nakonec proč bych vyhazoval peníze za vstupné, s exkurzí na domácí zvířata, těch máme u baráku v Povrlech tolik, že máme asi také takové menší safari.

M
      Michal M.

@terezab

Dobrý den,
      já vidím koncept pana Fejka jako sice moderní ale pro ÚL ne zcela vhodný, z několika důvodů, jednak ZOO v ÚL již je dost "betonová" historicky, jsou tu pavilony šelem, tučňáků, tuleňů, slonů, tedy co s tím všudy přítomným betonem- zbourat ? a nahradit novou koncepcí zeleně a pavilony ze dřeva, to nevím.

Dále otevřená ZOO na konceptu velkých otevřených prostupných ploch, je určitě zajímavá, ale v zimě zvířata zalezou a v podzimním a zimním období bude ZOO bez návštěvnosti, bude to takový lesopark ( obdoba ZOO v Chomutově ) kde jsou velké prostory, ptačí voliéry, ale dobré tak na letní procházky, v zimní období tam v podstatě nic nevidíte.

Ústecká ZOO se musí zatraktivnit, opravit stávající pavilony ( ne pořizovat nové ) , možná opustit od chovu těch nákladných zvířat ( ikonických ), ale pavilony bych určitě využil pro menší druhy zvířat, určitě jsou například menší druhy šelem, atd. Navíc pavilony se dají zatraktivnit také uvnitř, vymyslet uvnitř něco navíc ( dětská kina - třeba, interaktivní tabule, focení se zvířaty, divadla a dětská představení pro děti ), udělat a využít vnitřní prostory tak, aby byla ZOO atraktivní celoročně. Samozřejmě zlepšit občerstvení ( jako o dost ) .

Určitě sjednotit ráz pro volný čas a odpočinek a rozšířit dětská hřiště o nové prvky ( lanová dráha, stezka korunou stromů ), více kontaktní ZOO pro děti, vymyslet ( a to nemusí být drahé ) různé vyhlídkové terasy nad výběhy zvířat.

Já bych prostě navázal na stávající "klasickou ZOO" pravděpodobně pod koncepcí paní Ing. Pšenkové, s tím, že bych si vypůjčil některé ( super ) nápady pana PhDr. Fejka, sice bych ze ZOO v ÚL nedělal lesopark, ale určitě bych ZOO co nejvíce propojil kontaktně, ale nejen venku, ale i uvnitř pavilonů ( nakonec když už je máme ? ), pravděpodobně bych oželel velká zvířata a šelmy a nahradil je menším vydáním, některé prostory a to souhlasím s panem Fejkem asi zcela zrušil ( například opice v těch rezatých klecích - nebo to alespoň natřít, přidat lavičky, zeleň ).

To je můj pohled.

M
      Michal M.

@karolina-h Dobrý den,

to ale celé je o koncepci, tedy zda chcete klasickou ZOO nebo něco ve stylu zooparku či safari a zda je to vůbec realizovatelné u naší ZOO když pomineme že je dost betonová, pak je také dost členitá v podstatě v kopci.

Nevím proč píšete o zradě ( kdo koho zradil ? ) výběrové řízení pokračuje, proto asi i toto názorové fórum, klidně se může stát, že se ještě koncepce upraví, oba kandidáti jsou kvalitní. Mě například nikdo nezrazuje, když vyhraje pan Fejk, budu mu držet palce, pro mne, je prostě koncepce klasické ZOO představená Ing. Pšenkovou s celoročním využitím atraktivnější, než z mého pohledu lesopark připomínající ZOO Chomutov.

M
      Michal M.

@zuzina82 No právě proto to koncept paní Pšenkové mění, chce přestavět stávající pavilony, a například přesunout orangutany z do !dnešního ) pavilonu slonů, který se dá lehce zalesnit a vytvořit jim tam zcela nové prostředí, na 20x větším prostoru.

V podstatě chce využít přestavbu stávajících prostor a jejich modernizaci, pro vhodnější druhy zvířat ale zachovat rozmanitost ZOO, a nové prostory vybudovat i slonům ( v dlouhodobém konceptu ),

Pan Fejk má prostě koncept jiný, v dlouhodobém konceptu se zbavit exotických velkých zvířat a vybudovat lesopark a voliéro park.

ptát se co chce slon, asi není na místě, jako každé zvíře, žít ve volné přírodě, stejně to ale chce pták pod voliérou konceptu p. Fejka, nebo antilopa na oplocené louce, bohužel spoustě zvířat hrozí reálně vyhubení a ZOO sehrávají mj. významnou úlohu ( ať si o jejich životu v zajetí myslíte co chcete ) v jejich, alespoň nějakém druhovém přežití.

Další věcí je zda chceme vůbec něco jako volnočasové vyžití v ÚL, asi nejlevnější by bylo všechno pozavírat a regulovat, smutné na 100 tisícové město které je centrem Ústeckého kraje, které pořád nemá na nic, podívejte se jak fungují jiné ZOO v ČR ( Zlín, Liberec, aj. ) menší města, ale funguje to. U nás volíme koncepci, hlavně ať je to co nejlevnější.

M
      Michal M.

@zuzina82 Přečtěte si její koncepci, já nejsem její mluvčí, mně se prostě jen líbí více její názor. U pavilonu šelem není žádný extra problém, kromě drahého chovu velkých koček ( tygr a lev ), lze příkladem vypustit tyto šelmy upravit výběh, a ten nově poskytnout propojením například extra vzácným sněžným levhartům ( které máme) . Samozřejmě, že se to beze změny neobejde, za mě pořád lepší, než mít místo pavilonu šelem kontaktní průchodovou voliéru s vodním ptactvem ( jako kačenky a další ) po vzoru ZOO Chomutov, kde si za 10,- koupíte z automatu granule, a máte o zábavu postaráno.

M
      Michal M.

@otakar Dobrý den, nemohu nic jiného než souhlasit, to nemění nic na tom, že Dr. Fejk je skvělý manažer.

M
      Michal M.

@jana-t Dobrý den, děkuji za názor, dovolte jen reakci na : Její návrhy jsou velkorysé, ale také mají vyjít na 1-1,5 mld! (Kde na to chce paní Pešanová získat prostředky?

Pokud jsem četl oba návrhy, pan Fajk udává že je ho nízkonákladový koncept, vyjde na cca. 300 milionů na 10 let, což je 30 mil. ročně, tedy v podstatě to čím dnes přispívá město na současnou ZOO, takže já chápu že se jim tento nízkonákladový koncept líbí, protože nebude stát nic více, než co platí nyní a asi doufají že s tím kašpárkem udělá p. Fejk opticky velké divadlo. Už je v koncepci financování uvádí větu : Omezit celkový objem investic ze strany města
      na 300 mil. Kč za 10 let jim musí znít jako rajská hudba.

Koncept paní Pešanové vůbec neuvádí investice v rozsahu 1,5 miliardy, a to nikde, toto částka je uvedena v prezentaci p. Fejka a hovoří o koncepci, která ale není koncepcí paní Pešanové, viz : Koncepce počítá s rekonstrukcí všeho, co bylo kdy v zoo postaveno,
      a navíc s vybudováním 2 nových velkých pavilonů („Asijský dům“ a „Prales“)

• Koncepce postrádá jakýkoli koncepční přístup a ohled na investiční náročnost
        jednotlivých projektů. Nelze ji realizovat s náklady nižšími než 1 – 1,5 mld. Kč.

Paní Pešanová má náklady na 10 let rekonstrukcí vyčíslené na cca 340 miliónů (dost detailně je to v její prezentaci na str. 12-13 v příloze II ) a vůbec nepočítá s výstavbou 2 velkých pavilonů („Asijský dům“ a „Prales“)

Takže o nějaké 1,5 miliardě hovoří pouze p. Fejk a rozhodně to není koncepce paní Pašanové ( ale stávající nějaká vybájená koncepce úředníků )

Poslední věcí je také záměrně nadsazená částka 1,5 miliardy, což je z říše snů, kdyby kdokoli nalil do naší ZOO ( poměrně malé ) 1,5 miliardy tak je skoro ze zlata, historicky největší investice do ZOO byla realizována v roce 2001-2004 a sice výstavba zcela nového pavilonu slonů za ( pozor ) 33 milionů : viz : https://www.usti-nad-labem.cz/cz/seznamy-zprav/aktualni-informace/sloni-maji-novy-moderni-pavilon.html

samozřejmě, v dnešních cenách by to bylo více, ale opravdu garantuji že částka 1,5 miliardy což je 1 500 milionů je něco vycucaného z prstu, ale afekt to evidentně splnilo.

M
      Michal M.

Poslední příspěvek od Michal M.

@helena-fišerová Děkuji a přeji Vám vše dobré.

M
      Michal M.

@helena-fišerová To jsou prostě dva odlišné pohledy, dvě odlišné koncepce, popravdě nevím co více k tomu napsat a neopakovat se pořád dokola, každé pojetí má svoje, nakonec nerozhodujeme o tom. Až bude známa vítězná koncepce, bylo by dobré podpořit vítězného kandidáta, protože rozhodnutí již bylo uděláno a nemá smysl to dále donekonečna řešit nebo zpochybňovat vítěze a jeho koncepci ( nakonec všem se zavděčit nelze ), ať to bude Ing. Pšenková nebo Dr. Fejk.

Přiznám se, že už toto téma sám za sebe přetahuji, zas tak zásadní to mne není. Když to nakonec s tou přeměnou ZOO nedopadne, tak si zajedu jinam. No stress :-))

Děkuji Vám za názor a diskusi, jsem s úctou.

M
      Michal M.

@helena-fišerová To nikdo přece nevyvrací, já pouze podporuji koncepcí spíše rozvoje zoo paní Ing. Jestli je nebo není nejpovolanější nevím, podle mne má prostě mnohem lepší a rozpracovanější návrh, na skutečnou zoo, která bude i nadále chovat vzácná zvířata, a nebude se z ní dělat dvoreček a ptačí expozice.

Podle mne ani není pravda, že je naše ZOO v katastrofálním stavu, ano je dlouhodobě dost podfinancována, některé pavilony z těch 80 let potřebují generálku ( měla přijít tak před 15 ti lety ), ale buďme objektivní, jako že by tam byla místo ZOO jedna velká rozvalina, není pravda. Jsou tam i zdařilé projekty, př. přestavba pro tuleně ( dokonce byla nějak oceněna ), nová expozice tučňáků ( nedávno přestavěná a otevřená, pravděpodobně i vyvádí mladé ), pavilon orangutanů také prošel rekonstrukcí, tam je tragédie, že tam orangutani vůbec jsou ( je to proti rozumu - nacpat velké pralesní a stromové zvíře do malého pavilonu a posadit jej na beton kde jen sedí za sklem na holém betonu bez jedné jediné rostliny, to opravdu odporuje zdravému rozumu ) , ale jejich pavilon se přece dá využít pro menší zvíře a orangutany stačí přemístit do přestavěného pavilonu slonů, i ten není žádnou zříceninou, byl postaven v roce 2004 ( tedy má 17 let ) což na železo- betonovou stavbu není žádná tragédie, z hlediska její životnosti ( svého času byl tento pavilon označen jako architektonický skvost ) . Také se často zmiňuje pavilon šelem, nevím nejsem odborník, ale přijde mi, že tam mají dostatečné výběhy, zejména u lvů nevidím problém, mají jak vnitřní tak venkovní prostor ( mj. také se tam bez problému rozmnožují ), přesně nevím tedy, v čem je problém a jaký prostor by tedy byl adekvátní ( 2 Km čtvereční výběhu ? asi ne ... )

Ale opravdu si nemyslím, že máme nechat vše zchátrat ( uzavírat postupně jak uvádí Dr. Fejk ), změnit skladbu zvířat a postupně vše zbourat.

M
      Michal M.

@jesterka Dobrý den, to ale mohou děti i nyní, v horní části máte hřiště a kontaktní dvorek chybí tam pouze jezírko, ale to by šlo vyřešit, proč dělat to co tam je přes celou zoo, pokud to tedy bude pak ještě zoo. Jinak nejsou pouze nejmenší děti pro které zvíře co zvíře a postačuje jim nakrmit si kozu a dvě hodinky se čachtat v jezírku, ZOO plní mnoho funkcí ( už to tu bylo popsáno a mnohem podrobněji než ode mne), myslím si, že například děti školní, nebo studenty, opravdu pouhý dvoreček s prasátkem, ovečkou a jezírkem neuspokojí. Navíc aby to bylo napsáno korektně, pan Fejk chce vybudovat také velkokapacitní více druhové prostupné výběhy - asi něco jako safari, to ale zase nebude to, co očekáváte, sice budete moci vstoupit do výběhu ale nemyslete si, že si budou malé děti hrát a krmit zebry či žirafy, tam se volně pohybující, nakonec ani ti ptáci z plánovaných voliér nepřiletí si hrát na povel. Ale jinak samozřejmě respektuji váš pohled.

M
      Michal M.

@káča třeba budou schopní spolupráce a podaří se zachovat původní zoo vzácných zvířat s konceptem Ing. S podporou dr.jako skvělého manažera.

M
      Michal M.

@radka nezavidte, už jste jistě velká..

M
      Michal M.

@radka já se ale nestarám o Vás, to jste nepochopila, ale to nepřekvapuje, já se starám o mou oblíbenou ZOO kam chodím a podporuji jí i přes její tristní stav, rád bych viděl její rozmach,ne nízkonákladové upozadeni, pokud tam budou podle nové koncepce spíše volně se pohybující domácí ( a jiná nenáročná )zvířata, tak to asi ozelim, píšu asi protože nechci koncept Dr. Fejka úplně odmítat, třeba se mu to skutečně podaří, ale prostě za mne spíše druhý koncept, nakonec proč bych vyhazoval peníze za vstupné, s exkurzí na domácí zvířata, těch máme u baráku v Povrlech tolik, že máme asi také takové menší safari.

M
      Michal M.

@helena-fišerová To je škoda že nevaříte, je divné vzkazovat někomu kdo jde do výběrového řízení, ať podpoří protikandidáta, paní inženýrka tam jde za sebe, se svou koncepcí, a asi chce uspět, nepotřebuje nevyžádané řady, pokud máte lepší koncept, jděte do toto rovnou a hoďte do placu svůj koncept.

M
      Michal M.

@michal-m Paní Ing. se jmenuje Pšenková, napsal jsem chybně jméno, za což se omlouvám, aspoň je vidět, že jí vůbec neznám :-))

M
      Michal M.

@jana-t Dobrý den, děkuji za názor, dovolte jen reakci na : Její návrhy jsou velkorysé, ale také mají vyjít na 1-1,5 mld! (Kde na to chce paní Pešanová získat prostředky?

Pokud jsem četl oba návrhy, pan Fajk udává že je ho nízkonákladový koncept, vyjde na cca. 300 milionů na 10 let, což je 30 mil. ročně, tedy v podstatě to čím dnes přispívá město na současnou ZOO, takže já chápu že se jim tento nízkonákladový koncept líbí, protože nebude stát nic více, než co platí nyní a asi doufají že s tím kašpárkem udělá p. Fejk opticky velké divadlo. Už je v koncepci financování uvádí větu : Omezit celkový objem investic ze strany města
      na 300 mil. Kč za 10 let jim musí znít jako rajská hudba.

Koncept paní Pešanové vůbec neuvádí investice v rozsahu 1,5 miliardy, a to nikde, toto částka je uvedena v prezentaci p. Fejka a hovoří o koncepci, která ale není koncepcí paní Pešanové, viz : Koncepce počítá s rekonstrukcí všeho, co bylo kdy v zoo postaveno,
      a navíc s vybudováním 2 nových velkých pavilonů („Asijský dům“ a „Prales“)

• Koncepce postrádá jakýkoli koncepční přístup a ohled na investiční náročnost
        jednotlivých projektů. Nelze ji realizovat s náklady nižšími než 1 – 1,5 mld. Kč.

Paní Pešanová má náklady na 10 let rekonstrukcí vyčíslené na cca 340 miliónů (dost detailně je to v její prezentaci na str. 12-13 v příloze II ) a vůbec nepočítá s výstavbou 2 velkých pavilonů („Asijský dům“ a „Prales“)

Takže o nějaké 1,5 miliardě hovoří pouze p. Fejk a rozhodně to není koncepce paní Pašanové ( ale stávající nějaká vybájená koncepce úředníků )

Poslední věcí je také záměrně nadsazená částka 1,5 miliardy, což je z říše snů, kdyby kdokoli nalil do naší ZOO ( poměrně malé ) 1,5 miliardy tak je skoro ze zlata, historicky největší investice do ZOO byla realizována v roce 2001-2004 a sice výstavba zcela nového pavilonu slonů za ( pozor ) 33 milionů : viz : https://www.usti-nad-labem.cz/cz/seznamy-zprav/aktualni-informace/sloni-maji-novy-moderni-pavilon.html

samozřejmě, v dnešních cenách by to bylo více, ale opravdu garantuji že částka 1,5 miliardy což je 1 500 milionů je něco vycucaného z prstu, ale afekt to evidentně splnilo.

M
      Michal M.