Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
-
@jana-t Dobrý den, děkuji za názor, dovolte jen reakci na : Její návrhy jsou velkorysé, ale také mají vyjít na 1-1,5 mld! (Kde na to chce paní Pešanová získat prostředky?
Pokud jsem četl oba návrhy, pan Fajk udává že je ho nízkonákladový koncept, vyjde na cca. 300 milionů na 10 let, což je 30 mil. ročně, tedy v podstatě to čím dnes přispívá město na současnou ZOO, takže já chápu že se jim tento nízkonákladový koncept líbí, protože nebude stát nic více, než co platí nyní a asi doufají že s tím kašpárkem udělá p. Fejk opticky velké divadlo. Už je v koncepci financování uvádí větu : Omezit celkový objem investic ze strany města
na 300 mil. Kč za 10 let jim musí znít jako rajská hudba.Koncept paní Pešanové vůbec neuvádí investice v rozsahu 1,5 miliardy, a to nikde, toto částka je uvedena v prezentaci p. Fejka a hovoří o koncepci, která ale není koncepcí paní Pešanové, viz : Koncepce počítá s rekonstrukcí všeho, co bylo kdy v zoo postaveno,
a navíc s vybudováním 2 nových velkých pavilonů („Asijský dům“ a „Prales“)- Koncepce postrádá jakýkoli koncepční přístup a ohled na investiční náročnost
jednotlivých projektů. Nelze ji realizovat s náklady nižšími než 1 – 1,5 mld. Kč.
Paní Pešanová má náklady na 10 let rekonstrukcí vyčíslené na cca 340 miliónů (dost detailně je to v její prezentaci na str. 12-13 v příloze II ) a vůbec nepočítá s výstavbou 2 velkých pavilonů („Asijský dům“ a „Prales“)
Takže o nějaké 1,5 miliardě hovoří pouze p. Fejk a rozhodně to není koncepce paní Pašanové ( ale stávající nějaká vybájená koncepce úředníků )
Poslední věcí je také záměrně nadsazená částka 1,5 miliardy, což je z říše snů, kdyby kdokoli nalil do naší ZOO ( poměrně malé ) 1,5 miliardy tak je skoro ze zlata, historicky největší investice do ZOO byla realizována v roce 2001-2004 a sice výstavba zcela nového pavilonu slonů za ( pozor ) 33 milionů : viz : https://www.usti-nad-labem.cz/cz/seznamy-zprav/aktualni-informace/sloni-maji-novy-moderni-pavilon.html
samozřejmě, v dnešních cenách by to bylo více, ale opravdu garantuji že částka 1,5 miliardy což je 1 500 milionů je něco vycucaného z prstu, ale afekt to evidentně splnilo.
- Koncepce postrádá jakýkoli koncepční přístup a ohled na investiční náročnost
-
@michal-m Paní Ing. se jmenuje Pšenková, napsal jsem chybně jméno, za což se omlouvám, aspoň je vidět, že jí vůbec neznám :-))
-
@michal-m Pohoršuje Vás ryze dialektické doporučení paní Pšenkové a pak mi sám radíte, což je úsměvně hloupá argumentace:-) BTW, nevařím.
-
Dobrý den. Mě by hlavně zajímalo, když tak pročítám předchozí příspěvky, jestli si všichni milovníci zvířat, kteří tady vyzdvihují nekonečnou svobodu a perfektní podmínky slibované koncepcí pana Fejka, uvědomují, že aby k tomu mohl směřovat, bude se muset většiny stávajících zvířat nejprve zbavit. A tady zcela jistě hrozí i utrácení zejména starších a neperspektivních jedinců. Nikdo totiž na vysloužilá zvířata z naší zoo nečeká. Například populární orangutan Ferda, kterého se kdysi právě zoo Praha pod vedením pana Fejka zbavila, když po povodni (2002) potřebovala uvolňovat místo pro onu novou koncepci v moderním pojetí a raketový růst. Dnes už by Ferda neměl šanci. Zvířata, která se nedají zařadit do chovu, jsou téměř neumístitelná, a když ano, tak rozhodně ne do lepších podmínek, než jsou v UL. Většina zahrad neoplývá místem pro cizí zvířata.
-
@helena-fišerová To je škoda že nevaříte, je divné vzkazovat někomu kdo jde do výběrového řízení, ať podpoří protikandidáta, paní inženýrka tam jde za sebe, se svou koncepcí, a asi chce uspět, nepotřebuje nevyžádané řady, pokud máte lepší koncept, jděte do toto rovnou a hoďte do placu svůj koncept.
-
Podporuji dr. Pšenkovou z těchto důvodů:
-koncepce dr.Fejka postrádá konkrétní představu, je to jen vize počítající s pražskými podmínkami (rozloha, strategické umístění, finanční toky)
-koncepce dr.Fejka postrádá zmínku (narozdíl od protikandidátky) o zapojení do ochranářských projektů, což je jedno z poslání zoologických zahrad. Pravděpodobně to ale vyplývá z podstaty koncepce, kdy si dr.Fejk zoo představuje více jako zábavní park (nikoliv jako odbornou instituci, kterou by už ze zákona o zool. zahradách měla být). A stejně tak plánuje chovat hlavně nenáročné druhy a domácí zvířata, čímž potom chybí ohrožené cíle, které by bylo možno přímo v přírodě podporovat.
-mé přesvědčení je, že dobrý ředitel zoo by měl mít zoologické vzdělání
-přijde mi důležité, že dr.Pšenková se narozdíl od dr.Fejka hodlá do Ústí přestěhovat a staví se ke svému úkolu více srdcem -
Za mne bod koncepci Ilony Pšenkové...Přijde mi sympatické to, že se snaží přijmout odpovědnost za všechna zvířata, menší, větší, starší, i ta velká,"ikonická", že se jich nechce zbavit proto, aby za jejich zdejší žití ušetřila...Případné ukončení jejich chovu a odchod jinam není ničím jiným, než přehozením odpovědnosti na jinou zoo...A víme určitě, že by to byly zoo s nejvhodnějšími podmínkami? Zdaleka ne všechny zoo v Evropě jsou super moderní...
-
@michal-m nemusíte se starat jestli na něco dosáhnu nebo ne ;-) . Svůj názor jsem sdělila a váš názor si nechte mě nezajímá. Pěkný den :-)
-
@jana
Dobrý den, paní Jano,
naprosto s Vámi ve všem souhlasím, máte pravdu.
Stejně jako Vy považuji koncepci paní Ing. Pšenkové za mnohem lepší, realističtější, objektivnější, perspektivnější a pro zahradu v Ústí rozhodně vhodnější.
Na doplnění ještě uvádím:- Koncepce pana Dr. Fejka není špatná, ale není to koncepce vhodná pro Zoologickou zahradu v Ústí nad Labem, její podmínky a charakter.
- Pan Dr. Fejk dal před lety, jako ředitel Zoo Praha, Pražské zoologické zahradě, jejímu rozvoji určitý impuls, směr vývoje, ale to, že je dnes Zoo Praha skutečně špičkovou zahradou ve světě není jen jeho zásluha, ale hlavně zásluha mnoha lidí - kolektivu, který v zahradě pracoval a i dnes pracuje. Pan Dr. Fejk pouze v praxi rozvinul myšlenky a předchozí práci některých svých předchůdců (zejména předchozího ředitele a později zoologického náměstka Zoo Praha, pana Dr. Bohumila Krále) a ostatních tehdejších i některých současných pracovníků zahrady.
- Ano, Zoo Praha je plným právem jedna z nejlepších zahrad na světě, ale není to jen zásluhu pana Dr. Fejka.
- Kromě Koncepce rozvoje Zoo Ústí nad Labem je velice důležité si uvědomit a zamyslet se i nad vlastní osobností budoucího ředitele zahrady.
Ano, pan Dr. Fejk má sice managerské a organizační schopnosti a zkušenosti, stejně i schopnosti mediální, to je všechno pravda, ale na druhé straně je to osobnost velice komplikované a složité povahy se kterou se mnohdy dosti těžko komunikuje, která jde tvrdě za svým cílem a stává se, že nedokáže přijmout spolupráci, názory a poznatky ostatních.
Je to samozřejmě mnohem a mnohem složitější, ale jeho přístupy před lety vedly k odchodu řady výborných zoologů ze Zoologické zahrady v Praze (např. Dr. Bohumila Krále, Dr. Petra Pitharta, Ing. Miroslava Špičky a dalších).
Proto jsem toho názoru, že by v čele zahrady v Ústí měl stát člověk více komunikativní, empatický, lidský, schopný být nad věcí, schopný nevidět a nesledovat přednostně jen ekonomická hlediska, návštěvnost a mediální úspěch. Problém není vůbec v tom, že pan Dr. Fejk není zoolog, to u ředitele není až tak zásadní problém, problém je v jeho vlastní osobnosti.
Naopak paní Ing. Pšenková je člověk tvořivý, komunikativní, empatický, schopný plodné spolupráce. Kromě toho má hluboké znalosti chovu zvířat a jejich potřeb, porozumění pro rozvoj, provoz i budoucnost zahrady. A Zoo v Ústí velmi dobře zná. Její koncepce také výborně navazuje na současný stav a život zahrady, který rozhodně nikdy nebyl a ani není černobílý. Paní inženýrka pracuje se současnou realitou, se zahradou takovou, jaká je, snaží se využít její současný potenciál, navázat na současné stavby a moderně je přetvořit, snaží se rozvinout chovy zvířat, které zde jsou a mohly by být v lepších chovatelských podmínkách. Každý ředitel, který do zahrady nastoupí, musí respektovat její minulost a současnou a na ně vhodně navázat. Její koncepce odráží i zachování a rozvinutí dřívější určité specializace zahrady, uskutečněné či zamýšlené, na faunu Asie, při zachování a rozvoji vzácných druhů zvířat i z jiných kontinentů, zoogeografických oblastí.
Proto se zásadně přikláním k její koncepci a k jejímu jmenování ředitelkou zoologické zahrady.
Všechna tato fakta neuvádím proto, že bych chtěl vysloveně někomu stranit a někoho zase jen odmítat, ale proto, aby si radní, kteří rozhodnou o jmenování nového ředitele uvědomili a dobře zvážili i tyto věci, aby i ostatní přispěvovatelé zde přítomní, neviděli věci povrchně, ale v širších souvislostech, aby se hlouběji zamysleli nejen nad oběma koncepcemi či projevy účastníků, ale také nad jejich reálnými osobnostmi a lidskými předpoklady funkci ředitele zahrady dlouhodobě vykonávat.
-
@radka já se ale nestarám o Vás, to jste nepochopila, ale to nepřekvapuje, já se starám o mou oblíbenou ZOO kam chodím a podporuji jí i přes její tristní stav, rád bych viděl její rozmach,ne nízkonákladové upozadeni, pokud tam budou podle nové koncepce spíše volně se pohybující domácí ( a jiná nenáročná )zvířata, tak to asi ozelim, píšu asi protože nechci koncept Dr. Fejka úplně odmítat, třeba se mu to skutečně podaří, ale prostě za mne spíše druhý koncept, nakonec proč bych vyhazoval peníze za vstupné, s exkurzí na domácí zvířata, těch máme u baráku v Povrlech tolik, že máme asi také takové menší safari.
-
@michal-m vidíte tak si zůstaňte v Povrlech a je to ;-) :-D
-
@radka nezavidte, už jste jistě velká..
-
Určitě si vážím odbornosti Ing. Pšenkové, ale v současné době naše ZOO potřebuje hlavně dobrého manažera. A toho vidím právě v osobě PhDr. Fejka. Bude mi sice líto, že z naší ZOO zmizí lvi, tygři, orangutani, slon .... ale i přes veškerou péči ošetřovatelů jsou podmínky, ve kterých žijí, opravdu nedůstojné.
-
@káča třeba budou schopní spolupráce a podaří se zachovat původní zoo vzácných zvířat s konceptem Ing. S podporou dr.jako skvělého manažera.
-
Před lety, když jsem byla ještě svobodná a bezdětná, bych byla jednoznačně přesvědčená o tom, že ikonická - atraktivní zvířata jsou tahounem jakékoliv zoo.
Dnes jsem mámou dvou dětí, které mi v mnoha věcech otevřely oči.
V zoo (a nejen tam) touží děti spíše po zážitcích. Dají přednost zvířatům, které si mohou nakrmit a v lepším případě i pohladit a je jedno, že jde o ovce nebo prase domácí. Nadšeně se brouzdají v jezírku, o které se dělí s kachnami. Milují tmu v pavilónu nočních zvířat, kde jim nad hlavou přelétají netopýři, a když sjíždějí skluzavku, vždy nadšeně zdraví spícího výra.
Překvapivě tráví stejný čas u výběhu jelenů, vlků, zubrů, žiraf i slonů. Děti nevnímají a neřeší atraktivitu. Pro ně jsou všechna zvířata krásná.
A za předpokladu, že většinu návštěvníků tvoří rodiny s dětmi, mám jasno v tom, kdo by byl pro mne (a moje děti) vhodný kandidát na ředitele ústecké zoo. -
@michal-m Není potřeba měnit obor, pan Fejk je ten nejpovolanější nejenom v ČR, což zastupitelé v Ústí nepochybně vědí.
-
@jesterka Dobrý den, to ale mohou děti i nyní, v horní části máte hřiště a kontaktní dvorek chybí tam pouze jezírko, ale to by šlo vyřešit, proč dělat to co tam je přes celou zoo, pokud to tedy bude pak ještě zoo. Jinak nejsou pouze nejmenší děti pro které zvíře co zvíře a postačuje jim nakrmit si kozu a dvě hodinky se čachtat v jezírku, ZOO plní mnoho funkcí ( už to tu bylo popsáno a mnohem podrobněji než ode mne), myslím si, že například děti školní, nebo studenty, opravdu pouhý dvoreček s prasátkem, ovečkou a jezírkem neuspokojí. Navíc aby to bylo napsáno korektně, pan Fejk chce vybudovat také velkokapacitní více druhové prostupné výběhy - asi něco jako safari, to ale zase nebude to, co očekáváte, sice budete moci vstoupit do výběhu ale nemyslete si, že si budou malé děti hrát a krmit zebry či žirafy, tam se volně pohybující, nakonec ani ti ptáci z plánovaných voliér nepřiletí si hrát na povel. Ale jinak samozřejmě respektuji váš pohled.
-
@helena-fišerová To nikdo přece nevyvrací, já pouze podporuji koncepcí spíše rozvoje zoo paní Ing. Jestli je nebo není nejpovolanější nevím, podle mne má prostě mnohem lepší a rozpracovanější návrh, na skutečnou zoo, která bude i nadále chovat vzácná zvířata, a nebude se z ní dělat dvoreček a ptačí expozice.
Podle mne ani není pravda, že je naše ZOO v katastrofálním stavu, ano je dlouhodobě dost podfinancována, některé pavilony z těch 80 let potřebují generálku ( měla přijít tak před 15 ti lety ), ale buďme objektivní, jako že by tam byla místo ZOO jedna velká rozvalina, není pravda. Jsou tam i zdařilé projekty, př. přestavba pro tuleně ( dokonce byla nějak oceněna ), nová expozice tučňáků ( nedávno přestavěná a otevřená, pravděpodobně i vyvádí mladé ), pavilon orangutanů také prošel rekonstrukcí, tam je tragédie, že tam orangutani vůbec jsou ( je to proti rozumu - nacpat velké pralesní a stromové zvíře do malého pavilonu a posadit jej na beton kde jen sedí za sklem na holém betonu bez jedné jediné rostliny, to opravdu odporuje zdravému rozumu ) , ale jejich pavilon se přece dá využít pro menší zvíře a orangutany stačí přemístit do přestavěného pavilonu slonů, i ten není žádnou zříceninou, byl postaven v roce 2004 ( tedy má 17 let ) což na železo- betonovou stavbu není žádná tragédie, z hlediska její životnosti ( svého času byl tento pavilon označen jako architektonický skvost ) . Také se často zmiňuje pavilon šelem, nevím nejsem odborník, ale přijde mi, že tam mají dostatečné výběhy, zejména u lvů nevidím problém, mají jak vnitřní tak venkovní prostor ( mj. také se tam bez problému rozmnožují ), přesně nevím tedy, v čem je problém a jaký prostor by tedy byl adekvátní ( 2 Km čtvereční výběhu ? asi ne ... )
Ale opravdu si nemyslím, že máme nechat vše zchátrat ( uzavírat postupně jak uvádí Dr. Fejk ), změnit skladbu zvířat a postupně vše zbourat.
-
@kukynka ano přesně tak. A neodpustím si tady to sdělení, že pro několik reakcí a svůj názor na Zoo se mnou jako zaměstnancem byl ukončen pracovní poměr. Neuvěřitelné. Evidentně má s mým názorem problém i nynější vedení. No nic, doufám, že to se Zoo dopadne dobře už kvůli samotným zvířatům.
-
@michal-m Oceňuji, že jste se vrátil k podstatě, ale "vědecká" propracovanost paní Pšenkové, je hlavní důvod proč využít manažérskou přímočarost pana Fejka. ZOO i Ústí potřebují rychlou, efektivní inovaci, zaměřenou na humánní chov zvířat a takřka okamžitou marketingovou odezvu. Už samotné angažování pana Fejka zvedne návštěvnost, vzbudí očekávání a vytvoří tlak na rychlost proměny, což je autorská licence pana Fejka. Akademické štěpení problémů na atomy je pro někoho líbivé na papíře, ale v praxi za krátkou dobu neproveditelné. Srovnáváme potřebnou revoluci a mediálně nenápadnou evoluci, která nevysvobodí zvířata ani nepřivede návštěvníky.