Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
-
@radka já se ale nestarám o Vás, to jste nepochopila, ale to nepřekvapuje, já se starám o mou oblíbenou ZOO kam chodím a podporuji jí i přes její tristní stav, rád bych viděl její rozmach,ne nízkonákladové upozadeni, pokud tam budou podle nové koncepce spíše volně se pohybující domácí ( a jiná nenáročná )zvířata, tak to asi ozelim, píšu asi protože nechci koncept Dr. Fejka úplně odmítat, třeba se mu to skutečně podaří, ale prostě za mne spíše druhý koncept, nakonec proč bych vyhazoval peníze za vstupné, s exkurzí na domácí zvířata, těch máme u baráku v Povrlech tolik, že máme asi také takové menší safari.
-
@michal-m vidíte tak si zůstaňte v Povrlech a je to ;-) :-D
-
@radka nezavidte, už jste jistě velká..
-
Určitě si vážím odbornosti Ing. Pšenkové, ale v současné době naše ZOO potřebuje hlavně dobrého manažera. A toho vidím právě v osobě PhDr. Fejka. Bude mi sice líto, že z naší ZOO zmizí lvi, tygři, orangutani, slon .... ale i přes veškerou péči ošetřovatelů jsou podmínky, ve kterých žijí, opravdu nedůstojné.
-
@káča třeba budou schopní spolupráce a podaří se zachovat původní zoo vzácných zvířat s konceptem Ing. S podporou dr.jako skvělého manažera.
-
Před lety, když jsem byla ještě svobodná a bezdětná, bych byla jednoznačně přesvědčená o tom, že ikonická - atraktivní zvířata jsou tahounem jakékoliv zoo.
Dnes jsem mámou dvou dětí, které mi v mnoha věcech otevřely oči.
V zoo (a nejen tam) touží děti spíše po zážitcích. Dají přednost zvířatům, které si mohou nakrmit a v lepším případě i pohladit a je jedno, že jde o ovce nebo prase domácí. Nadšeně se brouzdají v jezírku, o které se dělí s kachnami. Milují tmu v pavilónu nočních zvířat, kde jim nad hlavou přelétají netopýři, a když sjíždějí skluzavku, vždy nadšeně zdraví spícího výra.
Překvapivě tráví stejný čas u výběhu jelenů, vlků, zubrů, žiraf i slonů. Děti nevnímají a neřeší atraktivitu. Pro ně jsou všechna zvířata krásná.
A za předpokladu, že většinu návštěvníků tvoří rodiny s dětmi, mám jasno v tom, kdo by byl pro mne (a moje děti) vhodný kandidát na ředitele ústecké zoo. -
@michal-m Není potřeba měnit obor, pan Fejk je ten nejpovolanější nejenom v ČR, což zastupitelé v Ústí nepochybně vědí.
-
@jesterka Dobrý den, to ale mohou děti i nyní, v horní části máte hřiště a kontaktní dvorek chybí tam pouze jezírko, ale to by šlo vyřešit, proč dělat to co tam je přes celou zoo, pokud to tedy bude pak ještě zoo. Jinak nejsou pouze nejmenší děti pro které zvíře co zvíře a postačuje jim nakrmit si kozu a dvě hodinky se čachtat v jezírku, ZOO plní mnoho funkcí ( už to tu bylo popsáno a mnohem podrobněji než ode mne), myslím si, že například děti školní, nebo studenty, opravdu pouhý dvoreček s prasátkem, ovečkou a jezírkem neuspokojí. Navíc aby to bylo napsáno korektně, pan Fejk chce vybudovat také velkokapacitní více druhové prostupné výběhy - asi něco jako safari, to ale zase nebude to, co očekáváte, sice budete moci vstoupit do výběhu ale nemyslete si, že si budou malé děti hrát a krmit zebry či žirafy, tam se volně pohybující, nakonec ani ti ptáci z plánovaných voliér nepřiletí si hrát na povel. Ale jinak samozřejmě respektuji váš pohled.
-
@helena-fišerová To nikdo přece nevyvrací, já pouze podporuji koncepcí spíše rozvoje zoo paní Ing. Jestli je nebo není nejpovolanější nevím, podle mne má prostě mnohem lepší a rozpracovanější návrh, na skutečnou zoo, která bude i nadále chovat vzácná zvířata, a nebude se z ní dělat dvoreček a ptačí expozice.
Podle mne ani není pravda, že je naše ZOO v katastrofálním stavu, ano je dlouhodobě dost podfinancována, některé pavilony z těch 80 let potřebují generálku ( měla přijít tak před 15 ti lety ), ale buďme objektivní, jako že by tam byla místo ZOO jedna velká rozvalina, není pravda. Jsou tam i zdařilé projekty, př. přestavba pro tuleně ( dokonce byla nějak oceněna ), nová expozice tučňáků ( nedávno přestavěná a otevřená, pravděpodobně i vyvádí mladé ), pavilon orangutanů také prošel rekonstrukcí, tam je tragédie, že tam orangutani vůbec jsou ( je to proti rozumu - nacpat velké pralesní a stromové zvíře do malého pavilonu a posadit jej na beton kde jen sedí za sklem na holém betonu bez jedné jediné rostliny, to opravdu odporuje zdravému rozumu ) , ale jejich pavilon se přece dá využít pro menší zvíře a orangutany stačí přemístit do přestavěného pavilonu slonů, i ten není žádnou zříceninou, byl postaven v roce 2004 ( tedy má 17 let ) což na železo- betonovou stavbu není žádná tragédie, z hlediska její životnosti ( svého času byl tento pavilon označen jako architektonický skvost ) . Také se často zmiňuje pavilon šelem, nevím nejsem odborník, ale přijde mi, že tam mají dostatečné výběhy, zejména u lvů nevidím problém, mají jak vnitřní tak venkovní prostor ( mj. také se tam bez problému rozmnožují ), přesně nevím tedy, v čem je problém a jaký prostor by tedy byl adekvátní ( 2 Km čtvereční výběhu ? asi ne ... )
Ale opravdu si nemyslím, že máme nechat vše zchátrat ( uzavírat postupně jak uvádí Dr. Fejk ), změnit skladbu zvířat a postupně vše zbourat.
-
@kukynka ano přesně tak. A neodpustím si tady to sdělení, že pro několik reakcí a svůj názor na Zoo se mnou jako zaměstnancem byl ukončen pracovní poměr. Neuvěřitelné. Evidentně má s mým názorem problém i nynější vedení. No nic, doufám, že to se Zoo dopadne dobře už kvůli samotným zvířatům.
-
@michal-m Oceňuji, že jste se vrátil k podstatě, ale "vědecká" propracovanost paní Pšenkové, je hlavní důvod proč využít manažérskou přímočarost pana Fejka. ZOO i Ústí potřebují rychlou, efektivní inovaci, zaměřenou na humánní chov zvířat a takřka okamžitou marketingovou odezvu. Už samotné angažování pana Fejka zvedne návštěvnost, vzbudí očekávání a vytvoří tlak na rychlost proměny, což je autorská licence pana Fejka. Akademické štěpení problémů na atomy je pro někoho líbivé na papíře, ale v praxi za krátkou dobu neproveditelné. Srovnáváme potřebnou revoluci a mediálně nenápadnou evoluci, která nevysvobodí zvířata ani nepřivede návštěvníky.
-
@helena-fišerová To jsou prostě dva odlišné pohledy, dvě odlišné koncepce, popravdě nevím co více k tomu napsat a neopakovat se pořád dokola, každé pojetí má svoje, nakonec nerozhodujeme o tom. Až bude známa vítězná koncepce, bylo by dobré podpořit vítězného kandidáta, protože rozhodnutí již bylo uděláno a nemá smysl to dále donekonečna řešit nebo zpochybňovat vítěze a jeho koncepci ( nakonec všem se zavděčit nelze ), ať to bude Ing. Pšenková nebo Dr. Fejk.
Přiznám se, že už toto téma sám za sebe přetahuji, zas tak zásadní to mne není. Když to nakonec s tou přeměnou ZOO nedopadne, tak si zajedu jinam. No stress :-))
Děkuji Vám za názor a diskusi, jsem s úctou.
-
@michal-m Ať se Vám daří. Helena
-
@helena-fišerová Děkuji a přeji Vám vše dobré.
-
@petra-m možná lidí pracující v zoo,určitě by měli co říct
-
Dobrý den,
stejně jako většina diskutujících i já předpokládám, že tento prostor je určen jen pro to, aby si komise potvrdila svůj závěr - tedy vítěze výběrového řízení v podobě pana Fejka. Pokud by tomu tak nebylo, pak se nabízí otázka, k čemu komise slouží.
Po přečtení koncepcí souhlasím i já s rozhodnutím komise o vítězi. Koncepce pana Fejka má dle mého názoru více plusových bodů:
-
Ekonomická soběstačnost by měla být pro město velmi důležitým aspektem. Zatímco pan Fejk se na to zaměřuje z dlouhodobého pohledu (snížení personalních nákladů, budování méně náročných expozic,...), paní Pšenková jde na krátkodobě ve formě vypisovaných dotací, které mají časové ohraničení pro čerpání. Nabízí se tak otázka, co by paní Pšenková dělala se ZOO, která bude mít nákladný provoz a dotační tituly nebudou vypsány?
-
Atraktivnost - část diskutujících vidí v koncepci pana Fejka zoopark Chomutov nebo safari ve Dvoře Králové. Já v tom vidím něco nového, unikátního, "interaktivního" a moderního. Moderního ve smyslu ZOO 21. století. Tlak veřejnosti na ukončení standardního chovu zvířat v klecích bude do budoucna sílit víc a víc. Čím dřív se posuneme dopředu, tím více můžeme ušetřit do budoucna.
-
Koncepce - kdybych to měl parafrázovat, tak zatímco paní Pšenková navrhuje "půjdeme stejným směrem, ale budeme větší a dražší", u pana Fejka se mi líbí "otočíme kormidlem o 180°, ale nepojedeme na parníku, ale větší eko-jachtě". Upřímně, stavět koncepci paní Pšenkové na zašlé slávě ikonických zvířat je slepá ulička - kdyby ji totiž občané Ústeckého kraje vnímali jako historický cenný odkaz, neměla by v reálu nejhorší návštěvnost i v porovnání s menšími městy.
Hezký den.
-
-
@kukynka... no já své řekla zde a dnes mi bylo sděleno, že jsem s prací v ZOO skončila a původně závazné prodloužení smlouvy se tedy neuskuteční. Proč asi? To je mi už jasné. Ale i tak si stojím za svým a vším co jsem zde napsala.
-
@zuzina82 Chcete naznačit, že výpověď byla uskutečněna na základě vašich názorů zde v diskuzi? Chapadla zdejší mafie jsou dlouhá, ale že až tak?!
-
Souhlasim s konceptem pana Fejka.A verim, ze dokaze vyvest ZOO z doby temna.
-
Libi se mi projekt p. Dr. Petra Fejka.