Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
-
@karolina-h Dnes jsem se v Ústeckém deníku dočetl , že v Ústecké Zoo podle pana Fejka má býti jedna velká voliera s ptactvem a volně se potulující domácí zvířata a to vše . a to snad chcete ? Co to je ? Vtip ? Už jsem to tady psal , Ústí je obklopeno lesy a proč by mělo mít ještě lesopark , to mi nedává smysl ,,, zbytečně vyhozené peníze . Zašlou slávu Zoo může navrátit jen paní ing. Pšenková . ) do takové Zoo , podle jejího konceptu rádi zajdeme celá rodina ....
-
@petr-0 Prosím Vás nejdřív si projděte alespoň ty prezentace kandidátů, než tu začnete vyjadřovat názor. Jste značně mimo a akorát sám potvrzujete, že lidé to tu hodnotí na základě nějakých svých pocitů a neúplných informací. To pak je diskuze o ničem.
-
@admin_bb Zoologická zahrada Ústí nad Labem potřebuje hluboké a zásadní změny, které provede zkušený manažer schopný zvládat krizové řízení. Petr Fejk je schopen takový projekt realizovat.
Svoji podporu tomuto stanovisku vyjádřili tito současní či bývalí reprezentati zahrad EAZA (Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií):
Teo B. Pagel, prezident Světové asociace zoo (WAZA), ředitel zoo Köln, Německo,
Miklós Persányi, emeritní prezident EAZA, bývalý ministr životního prostředí Maďarska, dlouholetý ředitel zoo Budapest, čestný člen WAZA,
Vladislav T. Jiroušek, emeritní prezident Unie českých a slovenských zoo, dlouholetý ředitel zoo Jihlava, doživotní člen WAZA,
Vladimir Topchy, prezident Ukrajinských zoo ( UAZA), ředitel zoo Nikolajev,
Piere Gay, prezident Bioparc Conservation (zoo Doue), Francie,
Martin Hovorka, viceprezident UCSZ, ředitel zoo Brno,
Roman Horský, ředitel zoo Zlín, člen rady UCSZ,
Radek Habáň, ředitel zoo Olomouc, člen rady UCSZ,
Jonas Wahlström, ředitel Skansen-Akvariet, Švédsko,
Ivo Klika, bývalý ředitel zoo Zlín, čestný člen UCSZ,
Zdeňek Slavotínek, dlouholetý ředitel zoo Olomouc, čestný člen UCSZ,
Přemysl Rabas, ředitel safari park Dvůr Králové, emeritní prezident UCSZ, čestný člen EARAZA, doživotní člen WAZA,
Josef Kachlík, místostarosta města Vyškov, dlouholetý ředitel zoopark Vyškov (není člen EAZA),
Josef Janeček, bývalý zástupce ředitele zoo Dvůr králové a dlouholetý ředitel zoo Liberec, čestný člen UCSZ,
Miloslava Šavelová, dlouholetá ředitelka zoo Bratislava, bývalá zástupkyně Unie českých a slovenských zoo v radě EAZA,
Ivan Korneev, bývalý ředitel zoo St.Petersburg, čestný člen EARAZA. -
@mirek-koranda Díky! Myslím, že to mluví za vše :)
-
@jana Přijeďte se podívat na slony, které nikdo nechce a které držíme ve sloninci za 100 milionů, tedy v nedůstojných podmínkách? Prestižní jak falešný adidasky.
-
A to čerpáte z jakého objektivního zdroje, prosím?
- Pochybuji, že většina těchto kapacit (zejména zahraničních) může vědět, co se v našem malém regionu řeší. Zahradu pravděpodobně nikdy neviděli, nevědí vůbec nic o možnostech a podmínkách celé situace. Koncepce pravděpodobně též nečetli - to by byl zázrak. Je přirozené, že pokud se zeptáte ředitele nějaké jiné české zahrady, upřednostní (nevěda o situaci cokoli bližšího) raději bývalého ředitele, o nemž již někdy slyšel.
- Většina ředitelů zahrad UCSZ, které ve výčtu uvádíte, podporovala i minulého ústeckého ředitele, který byl odvolán a pro zoo rozhodně nic dobrého neudělal. Není to divné? Minimálně to vypovídá o pramalé váze Vašeho sdělení.
-
Dobrý den, paní Karolino,
jen malé doplnění.- ad.1. v koncepci pana Fejka jsou namodelované návrhy v podobě obrázků, kde jsou mimochodem zcela zvláštní druhy a jejich kombinace, např.již panem zastupitelem zmíněný invazní druh nosál červený, nebo kopytníci, kteří si rozhodně nevystačí bez vytápěného zázemí (což výrazně odporuje tomu, co deklaroval p.Fejk, když tvrdil, že ušetří za výstavbu budov). Celkově pak, pokud vezmeme podmínky, které může naše město a poloha nabídnout a záměr na rozvolněný chov jistým způsobem předurčuje, s čím je možno pracovat. A to jsou právě skupiny zvířat, která mají Děčín a Chomutov, a to proto, že jsou zaměřené na zvířata, která nepotřebují speciální tropické podmínky a lze je chovat v nenáročných místních podmínkách. (A i v prezentaci samotné p.Fejk mluvil třeba o expozici se sýkorkami.)
-ad 2. o návštěvnostech nemám přehled, ale může to být třeba i polohou zooparku, blízkost hustě obydlených sídlišť- lidé tam chodí na procházky místo do parku, a docela široké okolí (oproti UL) bez jiného podobného zařízení.
-ad 3. o zábavním parku hovořil pouze p. Fejk, p. Pšenková o ničem podobném nehovořila, ta z podstaty své koncepce propaguje pouze vědeckou zábavu např.formou enrichmentu, který je v moderních zahradách běžnou složkou na velmi vysoké úrovni a lze tohoto cíle celkem lehce dosáhnout.
- ad.1. v koncepci pana Fejka jsou namodelované návrhy v podobě obrázků, kde jsou mimochodem zcela zvláštní druhy a jejich kombinace, např.již panem zastupitelem zmíněný invazní druh nosál červený, nebo kopytníci, kteří si rozhodně nevystačí bez vytápěného zázemí (což výrazně odporuje tomu, co deklaroval p.Fejk, když tvrdil, že ušetří za výstavbu budov). Celkově pak, pokud vezmeme podmínky, které může naše město a poloha nabídnout a záměr na rozvolněný chov jistým způsobem předurčuje, s čím je možno pracovat. A to jsou právě skupiny zvířat, která mají Děčín a Chomutov, a to proto, že jsou zaměřené na zvířata, která nepotřebují speciální tropické podmínky a lze je chovat v nenáročných místních podmínkách. (A i v prezentaci samotné p.Fejk mluvil třeba o expozici se sýkorkami.)
-
@karolina-h Nechápu co se vám nelíbí , já jsem si je přečetl a svůj názor jsem k tomu vyjádřil vcelku slušně , takže nechápu vaše rozhořčení a za svým názorem si stojím . Žiju tady celý život , to znamená víc jak 50 let a Ústí mám rád a nechápu proč chce někdo zničit něco , co se tady léta pro lidi budovalo . Nezlobte se na mě , ale koncepce pana Fejka mě ale vůbec neoslovila a do Ústí se prostě nehodí . Jako občan města Ústí , si přeji mít zas tu pěknou Zoo co tady bývala a mám pocit , že nejsem sám . Ideální by bylo , aby se vypsalo referendum o tom jak naše Zoo bude vypadat , at o tom rozhodneme my občané města a ne nějaký pan Fejk , který se nezlobte nemá k městu Ústí vůbec žádný vztah ...
-
@jana Ti lidé povětšinou znají jak zoo, tak Petra Fejka. Více třeba tady: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovi-odbornici-by-si-prali-ve-funkci-reditele-zoo-usti-fejka
-
@jana Je škoda, že paní Jana a někteří další diskutující jsou tu tak anonymní. Bylo by fér se představit plným jménem a příjmením, pokud máme vést regulérní diskusi.
-
Nezlobte se, pane Mirku, ale s tím nemohu souhlasit. V diskusi je vždy nejpodstatnější její obsah, nikoli obálka. Můj názor je, že i kandidáti by se měli posuzovat stejným způsobem, tedy podle toho, co mají v plánu, a nikoliv podle jména. A mnoho zde přispívajících to tak očividně chápe také.
-
@jana zas a znova, svoje názory zakládáte na svých dojmech a pocitech. Chcete p. Psenkovou, tak tomu proste přizpůsobujete realitu. Trochu smutný :))
-
@petr-volf reagovala jsem na vas příspěvek “Dnes jsem se v Ústeckém deníku dočetl...” kdy následovalo něco, co dokazovalo, ze jste koncepty nečetl. Nelíbí by se mi to, protože to je hloupé a ztráta času.
Referendům je také nesmysl. O odborných věcech by neměla rozhodovat většinová společnost (mne nevyjímaje).Celkové jakou zoo chcete vy nebo já není podstatné. Důležité je, abychom měli udržitelný koncept, který bude fungovat.
Jako příměr můžete brát třeba nákup auta. Taky můžete chtít mercedes a určitě se najdou lidé, kteří vám řeknou, ze to půjde. Fakticky ale víte, ze si ho dlouhodobě nemůžete dovolit a ani to nepotřebujete k životnímu štěstí.
-
@karolina-h A pročpak by referendum měl být nesmysl ? Vy se ho bojíte ? Zoo je hlavně pro lidi a ne jednotlivce , kteří si v něm chtějí realizovat své nesplněné sny a touhy . A jinak , ohledně investice do Zoo , tak to bych se teda rozhodně nebál , protože , když bude kvalitní koncept Zoo pro všechny občany , zdůraznuju ,,pro všechny věkové kategorie " , tak aby každý kdo do Zoo zavítá , si tam našel to své , tak to stojí za to se i zadlužit a myslím že to určitě stojí za to i pro příští generace , které to nové Zoo budou navštěvovat a budou nám děkovat , že jsme se nan zbaběle nevykašlali a nesrovnali ho buldozerama se zemí .
-
@petr-volf Ano referenda se bojím. Nechci, aby o důležitých věcech rozhodovalo hromada nevzdelanych lidi, která se řídí vlastními pocity ;)
Vy mi taky stále dokazujete, ze jste nic nečetl, protože byste tu tyto nesmysly jinak nepsal. Jako jiní zde chcete proste jednoho kandidáta a upravujete si realitu a fakta, jak se vám to hodí. Mě je jedno jaký to bude kandidát, pokud bude mit kvalitní a udržitelný koncept. Vás trápí pouze vaše současné potřeby a ani zadlužení budoucích generaci pro vás není zjevně problém. Hlavně ze vy dostanete, co chcete a nebudete za to mít zodpovědnost ;) -
Zde text od p. Rabase, ředitele Safari Zoo Dvůr Králové, k aktuálnímu řízení Ústecké ZOO
https://blog.aktualne.cz/blogy/premysl-rabas.php?itemid=40101
-
@karolina-h To co tady píšete o mě 😁 to tady já můžu psát i já o vás . Vy pořád tvrdíte že jsem nic nečetl , už si vymyslete něco jiného 😉 opakujete se . Podívejte milá paní Karolíno 😉 možná jsem obyčejný občan města Ústí , ale to neznamená že nemohu mít svůj názor a za ním si stojím , ať se vám to líbí nebo ne ,bohužel prostě pan Fejk mě neoslovil , nelíbí se mi jeho pojetí zahrady a nesouhlasím s ním .Mimochodem , kdyby nebylo těch sto tisíc občanů co tady žije , podle vás nevzdělaných ,nebylo by ani Ústí , to oni dělají město městem 😉 ať se vám to líbí nebo ne
-
@petr-volf To stěží, já to totiž četla :) Jinak to opakuji, protože to je důležitý. Mám ráda fakta a pravdu na jejímž základě se rozhoduju. Je legitimní, že se vám pan Fejk nelíbí, na to máte naprosté právo. Nicméně já mám právo vám oponovat, pokud se mi zdá, že nemáte úplnou pravdu. Pokud to špatně snášíte, tak vám to nezávidím.
-
@karolina-h 😃😃 no vidíte , že jste si to konečně přečetla .To byla ale doba 😉 vy preferujete pana Fejka a já paní Pšenkovou , co s tím ? 😉 a jinak hezký den vám přeji...
-
Jen takový můj názor , Zoo je stále funkční a stále ho navštěvují lidé 😉 má své mouchy to ano .Pavilóny jsou zastaralé , ale dají se postupně modernizovat a budovat nové expozice . Mě pořád nejde do hlavy , proč to ničit , pořád se tady píše bude to stát hodně peněz 😉 to ano , ale demolice také , tak proč ty peníze raději neinvestovat do stávajících pavilónů a zachovat zvířata , která už jsou leckde po světě na pokraji vyhynutí . Ano bude to náročné , ale ty exotická zvířata si to zaslouží, však to je smysl každé Zoo . A na druhou stranu vrchní část Zoo je dost rozsáhlá, kde si pan Fejk může realizovat své sny o průchodných voliérách , spodek Zoo může klidně zůstat exotickým druhům a nic se nemusí bourat a všichni budou spokojení 😉 však jak jsem psal výše , Zoo je stále funkční ... můj posledni příspěvek k Zoo a držím palce aby přežila 😉