Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
-
Dobrý den, koncepce pana Fejka mě celkem děsí! Mám pocit, že chce za každou cenu někde realizovat zábavní park "projekt Park Orbis Pictus". Tento projekt byl zatím všude odmítnut. Tak snad budou mít v Ústí rozum a nedovolí ze zoologické zahrady udělat takovou záležitost. Chceme vidět v zoo tzv. ikonická zvířata a ne atrakce. Jsem jednoznačně pro koncepci Ing. Pšenkové!
-
Pokud tu někdo mluví o zábavním parku, tak zřejmě koncepci buď nečetl nebo jí nepochopil.
Bojíte se toho pojmu, přestože téměř každá zoo je ve své podstatě zábavním parkem. Nebo snad přehlídka, kde se prezentuje, jaké všechny "kousky" umí předvést slon, tuleni apod. není forma zábavy? Na to se koukáte, protože chcete vidět, jak tato zvířata žijí ve volné přírodě? Asi ne, že?Do Zoo se chodí mimo jiné proto, aby se ZÁBAVNOU formou vzdělávali lidé a především děti. Všichni víme, že pokud se děti nebudou dobře bavit, tak se ani nic nenaučí.
Koncepce ani jednoho z kandidátů toto nevylučuje.
Řeší se především realizovatelnost koncepcí, kdy je zjevné, co je spíš utopie a co je realita.Pokud jde o návštěvnost, kdy jste přesvědčeni, že do jednoho typu lidé budou chodit a do druhého ne.
Vysvětlete mi prosím, jak je tedy možné, že Chomutov má lepší návštěvnost, když tam nejsou ikonická zvířata?
Jak je možné, že jsou na tom lépe a za méně peněz?
To je nějaká záhada bermudského trojúhelníku nebo prostě jenom nemáte ve svých tvrzeních pravdu?Díky!
-
@otakar a má paní Pšenková také zkušenosti s praktickým vedením Zoo? Protože může být naprosto skvělý a poctivý člověk (to nezpochybňuju), ale bude jí to k ničemu, když nebude vědět, jak hlídat například stavební zakázky, které jsou toho nedílnou součástí. Bude jí to k ničemu, když se s ní každý šmejd bude snažit vorat a všichni víme, že šmejdů je víc než hodných lidí. A pokud má malé dítě resp. rodinu, tak i přesto, že ženám ve vedoucích pozicích fandím, tak nevěřím, že bude mít chuť, čas a nervy se místo radosti z rodiny a odborné práce se zvířaty (kterou umí především), potýkat s neustálou kritikou ze strany města, zaměstnanců, návštěvníků a v neposlední řadě dodavatelů, kteří můžou být všelijaký, což každý z praxe ví moc dobře.
-
Oba návrhy jsou zajímavé a každý jiný.
I já se domnívám, že by ZOO měla "omezit" finančně náročná zvířata. ZOO bez mříží je určitě skvělý směr a hodně oceňuji návrh ptačích voliér, které tak trochu následují původní záměr Ptačího parku. Určitě to přiláká mnoho nových návštěvníků. Není pravdou, že by se "zábavní park", jak návrhu pana doktora Fejka přezdívají, stal pouze odpočinkovou zónou pro místní. Naopak, byli jsme v Loro parku a zájem lidí z celého světa je obrovský. Tradičních ZOO je mnoho, takže konkurence je velká a každá chová nějaké ojedinělé zvíře. V neposlední řadě i velmi oceňuji záměr přetvořit ZOO směrem k udržitelnosti a to ve všech směrech 👍.
Jednoznačně doktor Fejk. -
Dobrý den, když už nás takhle do podrobna seznamujete se svým příběhem, mohla byste prosím prozradit, s péčí o jaká konkrétní zvířata máte zkušenost? Je zvláštní, že Vaše příspěvky, na to, že pocházejí od zaměstnance zoo, nepůsobí příliš odborně ani informovaně. Spíše se jeví jako intenzivní emoční bouře.
-
Jistě jste si tam také všimla, že LoroPark se nachází ve zcela jiných a s naší zemí nesrovnatelných klimatických podmínkách - což, myslím, hovoří za vše.
-
Dobrý den, paní Karolíno. Podstatou každé zoologické zahrady je (nebo by mělo být) vzdělávat lidi v poznatcích z živočišné říše, ideálně zábavnou formou pro zvířata samotná (neboli enrichment) i přihlížející návštěvníky. Je normální, že lidé přihlížející sloním nebo tulením "kouskům"nevnímají pravou podstatu toho, proč se tyto "kousky" v zoo provádějí. Těch důvodů je hned několik: přiblížit divákům zvíře v celé jeho kráse, jak by ho jinak neměli možnost spatřit; vyzdvihnout a upozornit na schopnosti zvířete, které opravdu používá i ve volné přírodě; prohlídka zdravotního stavu zvířete chovatelem; zábava, kterou to přinese zvířeti samotnému. Koncepce dr. Pšenkové toto propojení obavatel zoo a návštěvníků nevylučuje, ba naopak.
Jinak nevím, kdy jste byla naposledy v Chomutově, ale mě tato zoo přijde jemně řečeno hodně za zenitem. Od dob slávy za pana Rabase, zde uběhlo hodně vody, a od té doby už jen chátrá a dojíždí samospádem. Náklady bez vytápěných expozich mají logicky nižší, ale na investicích do vzhledu to není vidět. Oproti Ústí navíc mají jeden významný expoziční i funkční prvek, a to je přirozený vodní tok, který se parkem vine, což v UL nikdy nebude.
Jinak myslím, že na Ústecký kraj dvě zahrady (Chomutov a Děčín) zaměřené převážně na původní euroasijskou faunu stačí, a že zachování exotických vlajkových druhů v UL musí být jenom přínosem, jak pro naší zoo, tak pro celý kraj. -
@jana Dobrý den, paní Jano, já vám rozumím, ale jen dodám pár posledních bodů:
- koncepce p. Fejka neříká, které konkrétní typy zvířat tam budou, takže předjímat, jestli budou stejná jako v okolních zoo není úplně objektivní kritika
- Chomutov není nekrásnější zoo, nemá podle vás moc co nabídnout, ale má vyšší návštěvnost než Ústí - možná zvláštní, ale Fakt
- sama jste mi to vysvětlila, že "zábavní" a "vzdělávací" jde ruku v ruce a ani jeden kandidát to nezpochybňuje - tudíž oba z toho můžou udělat zábavní park a tudíž vaše obavy nejsou na místě
- Stejně tak tu nikdo z přispěvovatelů v ruce nedrží žádný průzkum a tudíž předjímat, jaká bude návštěvnost a co lidi vlastně chtějí vidět, je opět opravdu velké střílení od boku
Já se debaty účastním především proto, že bych ráda, aby se kandidáti hodnotili na základě faktů a hlavně objektivně.
Objektivita určitě není předjímání, co asi ten kandidát myslel, a že to myslí určitě zle, protože "já mám pocit" nebo "mě děsí" apod. -
Včera jsem viděl na sociálních sítích fotografie, které šíří pan Fejk, opravdu jsem byl překvapen k jakému kroku se tento člověk uchýlil. To mi přijde pro člověka jeho formátu jako zbytečný pokus ovlivnit lidi. Takové fotky můžeme pořídit ze všech zoologických zahrad včetně té pražské. Všude se najdou výběhy, které nejsou lahodící oku. Pan Fejk mě opravdu zklamal.
-
@karolina-h Dnes jsem se v Ústeckém deníku dočetl , že v Ústecké Zoo podle pana Fejka má býti jedna velká voliera s ptactvem a volně se potulující domácí zvířata a to vše . a to snad chcete ? Co to je ? Vtip ? Už jsem to tady psal , Ústí je obklopeno lesy a proč by mělo mít ještě lesopark , to mi nedává smysl ,,, zbytečně vyhozené peníze . Zašlou slávu Zoo může navrátit jen paní ing. Pšenková . ) do takové Zoo , podle jejího konceptu rádi zajdeme celá rodina ....
-
@petr-0 Prosím Vás nejdřív si projděte alespoň ty prezentace kandidátů, než tu začnete vyjadřovat názor. Jste značně mimo a akorát sám potvrzujete, že lidé to tu hodnotí na základě nějakých svých pocitů a neúplných informací. To pak je diskuze o ničem.
-
@admin_bb Zoologická zahrada Ústí nad Labem potřebuje hluboké a zásadní změny, které provede zkušený manažer schopný zvládat krizové řízení. Petr Fejk je schopen takový projekt realizovat.
Svoji podporu tomuto stanovisku vyjádřili tito současní či bývalí reprezentati zahrad EAZA (Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií):
Teo B. Pagel, prezident Světové asociace zoo (WAZA), ředitel zoo Köln, Německo,
Miklós Persányi, emeritní prezident EAZA, bývalý ministr životního prostředí Maďarska, dlouholetý ředitel zoo Budapest, čestný člen WAZA,
Vladislav T. Jiroušek, emeritní prezident Unie českých a slovenských zoo, dlouholetý ředitel zoo Jihlava, doživotní člen WAZA,
Vladimir Topchy, prezident Ukrajinských zoo ( UAZA), ředitel zoo Nikolajev,
Piere Gay, prezident Bioparc Conservation (zoo Doue), Francie,
Martin Hovorka, viceprezident UCSZ, ředitel zoo Brno,
Roman Horský, ředitel zoo Zlín, člen rady UCSZ,
Radek Habáň, ředitel zoo Olomouc, člen rady UCSZ,
Jonas Wahlström, ředitel Skansen-Akvariet, Švédsko,
Ivo Klika, bývalý ředitel zoo Zlín, čestný člen UCSZ,
Zdeňek Slavotínek, dlouholetý ředitel zoo Olomouc, čestný člen UCSZ,
Přemysl Rabas, ředitel safari park Dvůr Králové, emeritní prezident UCSZ, čestný člen EARAZA, doživotní člen WAZA,
Josef Kachlík, místostarosta města Vyškov, dlouholetý ředitel zoopark Vyškov (není člen EAZA),
Josef Janeček, bývalý zástupce ředitele zoo Dvůr králové a dlouholetý ředitel zoo Liberec, čestný člen UCSZ,
Miloslava Šavelová, dlouholetá ředitelka zoo Bratislava, bývalá zástupkyně Unie českých a slovenských zoo v radě EAZA,
Ivan Korneev, bývalý ředitel zoo St.Petersburg, čestný člen EARAZA. -
@mirek-koranda Díky! Myslím, že to mluví za vše :)
-
@jana Přijeďte se podívat na slony, které nikdo nechce a které držíme ve sloninci za 100 milionů, tedy v nedůstojných podmínkách? Prestižní jak falešný adidasky.
-
A to čerpáte z jakého objektivního zdroje, prosím?
- Pochybuji, že většina těchto kapacit (zejména zahraničních) může vědět, co se v našem malém regionu řeší. Zahradu pravděpodobně nikdy neviděli, nevědí vůbec nic o možnostech a podmínkách celé situace. Koncepce pravděpodobně též nečetli - to by byl zázrak. Je přirozené, že pokud se zeptáte ředitele nějaké jiné české zahrady, upřednostní (nevěda o situaci cokoli bližšího) raději bývalého ředitele, o nemž již někdy slyšel.
- Většina ředitelů zahrad UCSZ, které ve výčtu uvádíte, podporovala i minulého ústeckého ředitele, který byl odvolán a pro zoo rozhodně nic dobrého neudělal. Není to divné? Minimálně to vypovídá o pramalé váze Vašeho sdělení.
-
Dobrý den, paní Karolino,
jen malé doplnění.- ad.1. v koncepci pana Fejka jsou namodelované návrhy v podobě obrázků, kde jsou mimochodem zcela zvláštní druhy a jejich kombinace, např.již panem zastupitelem zmíněný invazní druh nosál červený, nebo kopytníci, kteří si rozhodně nevystačí bez vytápěného zázemí (což výrazně odporuje tomu, co deklaroval p.Fejk, když tvrdil, že ušetří za výstavbu budov). Celkově pak, pokud vezmeme podmínky, které může naše město a poloha nabídnout a záměr na rozvolněný chov jistým způsobem předurčuje, s čím je možno pracovat. A to jsou právě skupiny zvířat, která mají Děčín a Chomutov, a to proto, že jsou zaměřené na zvířata, která nepotřebují speciální tropické podmínky a lze je chovat v nenáročných místních podmínkách. (A i v prezentaci samotné p.Fejk mluvil třeba o expozici se sýkorkami.)
-ad 2. o návštěvnostech nemám přehled, ale může to být třeba i polohou zooparku, blízkost hustě obydlených sídlišť- lidé tam chodí na procházky místo do parku, a docela široké okolí (oproti UL) bez jiného podobného zařízení.
-ad 3. o zábavním parku hovořil pouze p. Fejk, p. Pšenková o ničem podobném nehovořila, ta z podstaty své koncepce propaguje pouze vědeckou zábavu např.formou enrichmentu, který je v moderních zahradách běžnou složkou na velmi vysoké úrovni a lze tohoto cíle celkem lehce dosáhnout.
- ad.1. v koncepci pana Fejka jsou namodelované návrhy v podobě obrázků, kde jsou mimochodem zcela zvláštní druhy a jejich kombinace, např.již panem zastupitelem zmíněný invazní druh nosál červený, nebo kopytníci, kteří si rozhodně nevystačí bez vytápěného zázemí (což výrazně odporuje tomu, co deklaroval p.Fejk, když tvrdil, že ušetří za výstavbu budov). Celkově pak, pokud vezmeme podmínky, které může naše město a poloha nabídnout a záměr na rozvolněný chov jistým způsobem předurčuje, s čím je možno pracovat. A to jsou právě skupiny zvířat, která mají Děčín a Chomutov, a to proto, že jsou zaměřené na zvířata, která nepotřebují speciální tropické podmínky a lze je chovat v nenáročných místních podmínkách. (A i v prezentaci samotné p.Fejk mluvil třeba o expozici se sýkorkami.)
-
@karolina-h Nechápu co se vám nelíbí , já jsem si je přečetl a svůj názor jsem k tomu vyjádřil vcelku slušně , takže nechápu vaše rozhořčení a za svým názorem si stojím . Žiju tady celý život , to znamená víc jak 50 let a Ústí mám rád a nechápu proč chce někdo zničit něco , co se tady léta pro lidi budovalo . Nezlobte se na mě , ale koncepce pana Fejka mě ale vůbec neoslovila a do Ústí se prostě nehodí . Jako občan města Ústí , si přeji mít zas tu pěknou Zoo co tady bývala a mám pocit , že nejsem sám . Ideální by bylo , aby se vypsalo referendum o tom jak naše Zoo bude vypadat , at o tom rozhodneme my občané města a ne nějaký pan Fejk , který se nezlobte nemá k městu Ústí vůbec žádný vztah ...
-
@jana Ti lidé povětšinou znají jak zoo, tak Petra Fejka. Více třeba tady: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovi-odbornici-by-si-prali-ve-funkci-reditele-zoo-usti-fejka
-
@jana Je škoda, že paní Jana a někteří další diskutující jsou tu tak anonymní. Bylo by fér se představit plným jménem a příjmením, pokud máme vést regulérní diskusi.
-
Nezlobte se, pane Mirku, ale s tím nemohu souhlasit. V diskusi je vždy nejpodstatnější její obsah, nikoli obálka. Můj názor je, že i kandidáti by se měli posuzovat stejným způsobem, tedy podle toho, co mají v plánu, a nikoliv podle jména. A mnoho zde přispívajících to tak očividně chápe také.