Střížovický vrch - singletrail
-
Dobrý den, jsem pro výstavbu.
Sám jsem cyklista, ale z Bukova chodíme s rodinou často i pěšky.
Jsem ekologicky založený člověk a sbírám pravidelně odpadky při cestě, stejně tak i zastavím na kole a hodím do batohu - je třeba se tím ale chlubit když nejsem přímo Klíšský?
Myslím si že přírodní traily jsou jakousi přirozenou součástí urbanizovaného lesa. Nepočítejte s nějakou velkou návštěvnosti kvůli dvou krátkým trailum které prakticky budou kopírovat již vyšlapané cesty.
Zvěř cyklistou na trailu není rušena, cyklista projede potichu a je relativně rychle pryč z místa, narozdíl od většinou hlučných pěšáků.
Ideální parkoviště (pokud by měl někdo potřebu přijet) je nad plaveckým koupalištěm. Hlavně to horní je prakticky nevyužité a je to kousek na kopec. Běžný Ústecký cyklista jede na tak malý kopec na kole a nemá potřebu jezdit autem.
Spíše mi vadí čtyřkolky a motokrosky, které jezdí po hřebeni směrem od Podhoří. Ty dělají bordel na celém Střižáku a nikdo to neřeší, policie nekoná. Příjezdová cesta k Pohodě stejně není vhodná pro běžný osobák.
Jinak také nerozumím těm paletám u Pohody, ty by si měli kluci co tam jezdí uklidit a spálit. Ale to nemá nic společného s touto iniciativou.
Traily jsou plně přírodní a jsou nevyhnutelným, udržitelným spojením člověka a lesa.
Pojďme to zkusit. Davy určitě nečekejte a uvidíte, že o cyklistech ani nebudete vědět... 🙂 -
@alexandr Střížovický vrch jsem využíval jak na venčení psů, tak na vycházky a i na sport. Mám rád jízdu na kolech a sport obecně. To, co město nabízí, je unikátní věc a taková nabídka nepřichází každý den. Věřím, že když se dobře stanoví pravidla, tak budou spokojení i lidé, kteří zde nesouhlasí s projektem. Moje děti se už těší - děkuji za tento projekt - že motivujete děti ke sportu.
-
@david právě proto že je Ústí, jakožto krajský město mrtvý a lidí z něj odcházejí, tak je třeba aby město konalo a bylo atraktivní a aktivní v podpoře cyklistiky.
A stejně tak pár místních může blokovat rozumný veřejný zájem sto tisícového města?
Na FB je také vidět hodně negace a je úplně jasné, že to není běžný, většinový pohled na problematiku. -
Rozhodně jsem pro výstavbu
-
@petr-p ...dobře stanoví pravidla... To jste napsal hezky, jenže on se dosud nikdo nesnaží žádná pravidla nastavit, ani předkladatelé projektu, natož město.
-
@petr-p Také rád sportuji, nemám ale rád lidi, kteří dělají nepořádek. Na střížovickém vrchu běhám nebo chodím pomalu třicet let. Přibližně stejně dlouhou dobu z něho odnáším odpadky Za posledních pár let, od doby kdy byla zprovozněna trať a hospoda, množství odpadků přibývá. Mluvím z dosavadní zkušenosti další atrakce způsobí jen větší kumulaci lidí, větší množství aut a odpadků. Co si budeme povídat, na Klíši bude parkovat menšina lidí. Většina si nakonec dojede až k pohodě, děti vypustí na trať a půjde si dát velký nebo malý do hospody. Raději dětem rozdejte rukavice a běžte Vrch uklízet. Chodím tam průměrně jednou za týden a pokaždé něco odnesu. Začněte tím, že uklidíte to co tam cyklisté odložili, použité pneu po kolech a palety.
-
@georg Zdravím, právě že ten nepořádek má s touto iniciativou co dělat. Proč bych měl dávat souhlas s iniciativou, která se prezentuje tím, že dělá nepořádek.
Palety tam neměli ani být, stejně jako navezená suť, nebo pneumatiky z použitých kol apod.. Přesto jsou.
Byl jste tam někdy, když se trénovalo? Byla tam zaparkovaná cca desítka aut včetně dvou s týmovým potiskem. Parkoviště nad Klíšským bazénem, tak určitě :D , nebuďte naivní. Cyklisti mi nevadí, ti co ten kopeček vyjedou projedou, ty mi jsou fakt volný, respekt. Ale buřti co tam přijedou autem, ať se jdou bodnout, také si ten kopec nezaslouží.
S těmi čtyřkolkami a motorkami souhlas. To jsou megaretardi.Hezkej den
-
@georg a neměl by být veřejný zájem spíše na tom, aby bylo v ulicích čisto a bezpečno? Abych se nemusel stydět vzít známé na největší náměstí ve městě? Aby se magistrát otevřel lidem a jakákoli zpráva o Ústí neměla negativní konotace? Nemyslíte si, že je lepší třeba začít tady, než zabírat rekreační plochu pro pár desítek nadšenců, kteří se tam vyřádí, ale reálně pro Střižák nic extra pozitivního neudělají? Smutný je, že právě tahle skupina lidí, které označujete jako "pár místních" jsou ti nejaktivnější ve městě. Jsou to ti, kteří se seberou a jdou uklízet kopec. Jsou to ti, kteří se snaží svojí lokalitu zvelebovat - když to město nedokáže. A právě těm místním zase město hází klacky pod nohy, když ani není schopno samo iniciovat debatu. Tak se nedivte, že se tu nesetkáte s nadšením.
-
@georg pár místních zablokovat město? víte vůbec, co zrovna "těch pár místních" dosud pro druhé a město udělalo? dobrovolně? dlouhodobě? kolik investovalo času, energie, vlastních financí?
-
Je to sice mimo dané téma...Pokud město má v úmyslu podporovat mládež a její aktivity, tak by mne zajímala jedna věc. Na konci Střížovické ulice (pod dětským hřištěm) bývalo malé fotbalové hřiště a tenisový kurt. Tyto pozemky patřily městu a zajímalo by mne proč byly nejprve prodány soukromé osobě, nejprve jako nestavební pozemek a po utichlé euforii odporu místních občanů, se z pozemků staly stavební parcely. V této lokalitě mohlo být vybudováno centrální dětské hřiště s vyžitím i pro starší mládež. Při dotazech veřejnosti bylo vedení města samo překvapeno, kdo vlastně tyto stavební změny povolil a podepsal příslušné dokumenty...i laik si může jenom domyslet. Obávám se, že podobná situace nastane i nyní. Vedení města nehrálo a znovu nehraje s lidmi poctivou hru, už jenom ten termín a způsob jakým projekt veřejnosti představují je minimálně nestandartní. Jenom doufám, že na to Ústečané nezapomenou při volbách (i když tradičně v Ústí n.L. volby do městských zastupitelstev stejně už tradičně nic neovlivní). Střížovický vrch dostává jednu ránu za druhou, budou opět zohledněny zájmy skupiny lidí, kteří vidí vrch pouze k dosažení svých sportovních ambicí? Nebo vyhraje zdravý rozum a lokalita zůstane i nadále místem klidové relaxace a odpočinku pro většinu obyvatel města a bude i nadále sloužit, jako zázemí pro lesní zvěř.
-
Fórum města Ústí nad Labem = KOMEDIE NA ENTOU
Tak tedy tady sleduji tuto "veřejnou debatu" a musím říct, že jsem hodně zklamán. Ale ne z vás, milí diskutující, nýbrž zřejmě z panoptikálního jednání města. Vysvětlím to. Na singletraily mám určitý názor, který jsem tam podobně jako většina z vás prezentoval (kdo má zájem, nechť si ho tam přečte - o můj názor na singletraily ale v tomto komentáři nejde). Nuže proč jsem zklamán?-
MÁLO ČASU: Považuji za naprosto bezprecedentní, že se veřejnosti dá pouhý týden na možné vyjádření. Navíc propagace tohoto tématu je prakticky nulová, něco proběhlo na Facebooku, ale to je asi tak všechno. Z účasti na této "veřejné debatě" je tedy většina lidí v podstatě vyloučena.
-
NEPŘEHLEDNOST: Fórum je značně nepřehledné a neintuitivní, odpovědi se někdy ukazují ve vláknech, pak znovu totéž mimo vlákno, názory tam jsou seskládány bez ladu a skladu (možná chronologicky, ale nejsem si jist), pro nové názory je třeba rolovat kamsi do hlubin.
-
ANONYMITA: Je možné se sem přihlásit pod přezdívkou či nickem, takže tu spolu diskutují reálně znějící jména s de facto zcela anonymními přispěvateli, přičemž i my s tím reálně znějícím jménem v pohodě můžeme být fejkové profily, neboť není nijak ověřována identita. Kdyby to chtěl někdo zneužít, může se tam přihlásit pod několika identitami podle počtu e-mailů, kterými disponuje.
-
NULOVÁ OCHRANA DISKUZE: Není ani zřejmé, kdo odkud je, v podstatě tam mohou v pohodě diskutovat i lidi ze Znojma nebo Madagaskaru, aniž by to měl někdo šanci zjistit. Celý systém tohoto Fóra lze tak velice snadno zneužít, s pár šikovnými trolly to tu můžu za chvilku buď zcela rozložit nebo vmanipulovat libovolným směrem.
-
NEPRŮHLEDNOST ROZHODOVÁNÍ: A toto je zcela zásadní výtka. Docela by mě zajímalo, jakým způsobem s těmito názory pak bude naloženo - nikde není popsán žádný mechanismus, jak je či není toto Fórum zapojeno do rozhodování města. Budou se ty názory nějak vážit? Nebo počítat? Nebo hodnotit? Kdo a jak? Na magistrátu? Na radě? Na záchodcích? Pod zdymadly? Můj osobní dojem je, že to slavné Fórum je procesně zcela mimochodná záležitost, kterou si odpovědní úředníci (?) nebo politikové (?) můžou přečíst, ale také nemusí. V podstatě to vidím dokonce na výrazně nižší úrovni než petice, s kterou si lze také slušně vytřít řiť, ale aspoň musí být úředně zpracována, vzata na vědomí radou apod. V podstatě mám dojem, že zřízením tohoto Fóra měla být pouze dočasně umlčeny nepříjemné hlasy veřejnosti ve stylu: Hele, tady jim dáme to Fórum, lidi se tam vyblekotaj, na a my si to tu mezitím nějak rozhodneme. Budu rád, když bude tento můj názor z odpovědných míst vyvrácen. V tuto chvíli to na mě působí jako parodie na transparentní rozhodování a zapojení veřejnosti do rozhodování. Za mě tedy zatím velký špatný. Vůbec bych se nedivil, kdyby už nyní bylo o singletrailech rozhodnuto. Toto "honem-honem" rozhodování a trapné tanečky v komunikaci s veřejností tomu hodně nasvědčují.
-
Edit: Podle zpráv, které se nyní ke mně dostaly, se řadě zájemců o zapojení do Fóra nezdařila registrace - nedostali potvrzovací e-mail.
-
-
Od řady lidí se dozvídám, že jim nejde zaregistrovat se v této diskusi. Nepřichází jim potvrzovací heslo, ani po pokusech zadat jiný email a resetovat. Není jasné, kam se se technickými problémy mohou obracet.
-
@petra-morvayová Myslím, že s technickými problémy se mohou obracet maximálně tak v hrobě.
-
Dobrý den, jsem letitou takřka každodenní návštěvnicí Strizovickeho vrchu a velmi si vážím toho, že ač bydlím v centru města mám šanci vyrazit na 10 kilometrovou procházku do přírody.
Nesouhlasím s vytvořením cyklistických singltrailu na Střížovickem vrchu. Ač jsem cyklistka, tak se domnívám se, že zvýšený počet cyklistů by zde zapříčinil kolize s lidmi na procházce (jak se občas děje už i dnes), volně probíhajícími psy a rovněž by rušil zvěř. Obávám se i zvýšeného počtu aut na kopci, naopak bych byla pro zákaz vjezdu aut a čtyřkolek na celý vrch(s výjimkami pro majitele pozemků). Nepochybně by se také zvýšil výskyt odpadků, co představuje problém už i dnes. Myslím, že bychom si měli vážit relativně přírodního prostředí uprostřed města a uvědomit si, že místo má svoji hodnotu i bez přidaných atrakcí. -
Uvedení singletrailu na Střížáku do nějaké formálně korektní formy, kdy budou stávající "černé tratě" zlegalizovany, upraveny s ohledem na bezpečnost atd.. vítám. Je to další možnost, jak mohou Ústečaci trávit volný čas vedle dnes již velmi populární Milady. Problém bude jistě s dopravní obslužností a specifikací výchozího bodu. Doprava auty na samotný vrch vhodná není a je třeba to zohlednit. Několik lidí, či zájmových skupin si privatizovali nárok na Střížák a jsou velmi hlasití, jsou komunikačně schopní. Zastupují skutečně širokou zájmovou skupinu? Nebo jen sebe? Případně několik blízkých.... Jako dítě jsem na Střížáku bruslil, chytal ryby, jezdil na kole....byli jsme tam každý den. Cokoli, co vytáhne lidi ven od PC, televize je správné...
-
Zdravím, s realizací nesouhlasím. Důvodem je zachování co nejméně dotčené přírody, která by, podle mne, byla ohrožena, a to zejména parkováním a vjezdem aut, odpadky, pohybem lidí bez vztahu k přírodě. Naopak velmi bych podpořila realizaci singletrailů na Miladě.
-
Zdravim, ano souhlasim s vytvorenim trailu. V okoli usti toho moc pro bikery neni a ne nesaohlasim s tim ze za bordel na Strizaku muziu bikeri. Sam tam obcas zajedu a videl sem realitu...az si po sobe kazdy hovado co se tam de projit zabehat zajezdit nebo nebo jenom (a tech je vetsina) vyject na cigaro a svacinu z mekace...nazerou a vse zustane na zemi. A argument ze bude prelidnino a vsude spousta aut kterymi prijedou bikeri na kopec...?! Bikeri maj ty kola proto aby si to vyslapli dali si do tela a takovych je vetsina. Bohuzel pri covidu neni moc moznosti kam vypadnout a proto strizak vypada jak smetiste ale nehazejte to jen na bikery. Kdyz to bude legalni budou taky pravidla jak to je vsude jinde v republice i ve svete. Biku zdar.
-
@radim-bzura řekl v Střížovický vrch - singletrail:
Několik lidí, či zájmových skupin si privatizovali nárok na Střížák a jsou velmi hlasití, jsou komunikačně schopní. Zastupují skutečně širokou zájmovou skupinu? Nebo jen sebe? Případně několik blízkých....
Radime, tohle vůči mě konkrétně a dalším, co se starají myslíš vážně? pokud ano, tak jsi dost za hranou všeho, co jsem ochotná od tebe číst a snášet. Není to totiž náhodu právě naopak? že si úzká zájmová skupina bere dlouhodobě část kopce jen pro sebe? z části dokonce nelegálně? a projekt měl být uskutečněn zcela bez debaty s veřejností? že jsme vymohli právě onu otevřenou veřejnou debatu za pět minut dvanáct, než bylo odhlasováno, ti připadá jako "zastupování jen sebe" potažmo, jak píšeš dále "křiklounství"?
-
ROZHODNĚ NESOUHLASÍM S VÝSTAVBOU nesouhlasím, protože Střížovický vrch by měl zůstat i nadále klidovou zónou uprostřed města, jak pro zvířata:fox_face: :frog: :dog2: :bear: :evergreen_tree: tak i pro lidi :female-office-worker: :man_dancing: :man_in_tuxedo: :raising_hand: :runner:
-
@okko Zdravím Oko, protože pravděpodobně nečtete všechny komentáře, znovu to zopakuji. Za vyvezenou suť, rozpadající se palety, poházené pneumatiky od biků, pásky kolem závodních drah, jsou přímo zodpovědní bikeři, to jde přímo za nimi. Za to zákazníci Mekky nemohou. Nejvíce nových drobných odpadů je v okolí hospody Pohody a stávajících tratí. Je jasné, že pravidla zde bikeři nedodržují a dodržovat nebudou. V ČR pravidla nikdo stejnak nedodržuje. Nemá smysl se bavit o jejich nastavování.
Na kole, jede na místo minimum cyklistů, většina to bere autem po Dantově stezce. Jasný je, že si to tady malujete, protože je tu skupinka uživatelů, které chtějí prosadit nové tratě. Realita je však skutečně jiná, a ten kdo zde běhá nebo se prochází to ví. Rozšíření tratí si bikeri nezaslouží, za to co tu dosud předvedli.
Pokud tento projekt bude zrealizován, bude to znamenat více aut a více nepořádků. Pro střížovický vrch a lidem, kteří ho průběžně uklízí jasné negativní dopady.