Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
-
Je zcela zřejmé že ředitelem by se měl určitě stát pan Fejk.
Je to zkušený manažer, který má za sebou jasné a přesvědčivé výsledky a může je zúročit v rámci krizového managementu. To samé se samozřejmě nedá říci o jeho oponentce.
Paní Pšenková nemá pořádné zkušenosti ani jako manažerka, natož aby měla nějaké rozumné výsledky. I když může být brilantní odbornice, její povýšení do čela organizace která se jasně nachází v kříži by se mohla rovnat křestu ohněm nebo minimálně sázce na nejistotu což by nakonec mohlo naší zoo už položit úplně.
-
Dobrý den, koncepce pana Fejka je zajímavá a já nepochybuji, že by byl schopným ředitelem. Nicméně pro Ústí nad Labem se mi zdá lepší koncepce pí Pšenkové. Atraktivní zvířata sem patří a budou ústeckou ZOO nadále odlišovat od Děčína nebo Lesoparku v Chomutově. Když to napíšu jednoduše - děti prostě chtějí slona. Podle pana Fejka by to bylo pěkné, ale do našeho regionu by to další návštěvníky nepřivedlo. I pro naše občany by potom byla možnost vidět africká nebo velká zvířata nejblíže v Praze nebo v Liberci. Já jsem určitě pro návrh paní Pšenkové.
-
Ústecká zoo potřebuje především schopného manažera,výsledky a hlavně a to především praxi nekolikaletou a toto vše paní ing.nema. Nechápu, jak se může dobrovolně ucházet o toto místo z takové dálky a ještě s čekajícím přírůstkem do rodiny, Fejk jasná volba
-
Dobrý den, souhlasím s většinou zde ohledně dosažení pana Fejka do vedení. Otázkou zda je tu můj či názor kohokoliv jiného svým obsahem nějak smerodatny.Ve výběrovém řízení jasně vyhrál pan Fejk a tudíž nechápu na co se dál ještě čeká. Na mě to působí zase jen jako divadlo pro nás, aby jsme nabyli dojmu, že se na tom nějak podílíme o tom koho usadime do vedení, ale jak vidno tak si rada města dosadila svého adepta již dávno před nějakým výběrkem.Ta zvířata v zoo denně vidím a ackoliv k nim mam velkou citovou vazbu a loucit se s některými by mi nebylo příjemné, vím že v zájmu zvířat je to to nejvíc co pro ně můžeme tímto udělat. Poslat je tam, kde ze života ačkoliv v zajetí budou mít víc jsme jim mi schopni dát a dali do teď. Jedná se mi o šelmy, které rozhodně nežijí v podmínkách, jenž by nebudily u veřejnosti lítost na jejich zivotem
-
@housenka Děti chtějí slona, ale je tohle co by chtěl slon?
-
@zuzina82 No právě proto to koncept paní Pšenkové mění, chce přestavět stávající pavilony, a například přesunout orangutany z do !dnešního ) pavilonu slonů, který se dá lehce zalesnit a vytvořit jim tam zcela nové prostředí, na 20x větším prostoru.
V podstatě chce využít přestavbu stávajících prostor a jejich modernizaci, pro vhodnější druhy zvířat ale zachovat rozmanitost ZOO, a nové prostory vybudovat i slonům ( v dlouhodobém konceptu ),
Pan Fejk má prostě koncept jiný, v dlouhodobém konceptu se zbavit exotických velkých zvířat a vybudovat lesopark a voliéro park.
ptát se co chce slon, asi není na místě, jako každé zvíře, žít ve volné přírodě, stejně to ale chce pták pod voliérou konceptu p. Fejka, nebo antilopa na oplocené louce, bohužel spoustě zvířat hrozí reálně vyhubení a ZOO sehrávají mj. významnou úlohu ( ať si o jejich životu v zajetí myslíte co chcete ) v jejich, alespoň nějakém druhovém přežití.
Další věcí je zda chceme vůbec něco jako volnočasové vyžití v ÚL, asi nejlevnější by bylo všechno pozavírat a regulovat, smutné na 100 tisícové město které je centrem Ústeckého kraje, které pořád nemá na nic, podívejte se jak fungují jiné ZOO v ČR ( Zlín, Liberec, aj. ) menší města, ale funguje to. U nás volíme koncepci, hlavně ať je to co nejlevnější.
-
@michal-m. Ale co šelmy? Kam paní Psenkova přesune ty? Výběhy co budou dostačující nikoli pro splněné normy, ale hlavně pro kvalitní život těch koček ty má v plánu též vybudovat.?
-
V současné situaci jsem pro "vrabce v hrsti" než "holuba na střeše". Z těchto dvou koncepcí věřím koncepci pana Fejka. Kromě toho už dokázal, že je schopný manažer a dotahuje věci do konce. Já dávám hlas koncepci pana Fejka a přeji si aby byl vybrán právě on.
-
@housenka Vytáhnout jednu větu, o který navíc musíte vědět, jak to myslím a ještě na to sama upozorním, tak to gratuluju. Vysvětlovat Vám to nebudu, jestli máte aspoň první stupeň ZŠ, tak to chápete dobře, jen jste si chtěla rejpnout.
-
@michal-m.. tak denně slyším, alespoň od jednoho návštěvníka ZOO, buď "Jee to je chudák, hele jak je smutnej" (u expozice orangutani Ferdy) nebo pavilon šelem... někdo jiný zase. "Takový studený a holý to tu mají ty kočky, chudáci "... takže je fajn že se leccos může měnit ať už s paní Psenkovou nebo panem Fejkem. Ale jen u pana Fejka jsem při živém přenosu několikrát slyšela, že prvořadým je u něj blaho zvířat, což je alespoň pro mě to nejvíce důležitý. Alespoň jednou by jsme totiž měli přestat zvyhodnovat sami sebe a naopak se pokusit o to vylepšit život těm, které jsme o to připravili. Ta zvířata jsou odkázána na nás, tak jim ukažme, že jsme toho schopni.
-
Dobrý den,
tady se nejedná pouze o koncepci ZOO a samotná zvířata, ale o celé Ústí nad Labem, které má v rámci ČR tu nejhorší pověst a potřebuje udělat něco pozitivně troufalého, nadčasového, vzdušného a reprezentativního. Páni radní, zbourejte ten beton a nechte nadechnout nejenom ZOO, ale celé Ústí!
V osobě Petra Fejka máte příležitost, která se vám nebude několik dalších volebních období opakovat. Pražská ZOO je v očích světa díky němu něco jako Karlův most. Kdybych byla doktorka Pšenková, tak podpořím Petra Fejka.
S pozdravem
Mgr. Helena Fišerová
-
@housenka o tom co sem patří rozhodují možnosti daného zřizovatele, a ty tady nejsou a bylo to celkem přesně p. Fejkem shrnuto v projevu, a pokud na něco nemám, tak si to nemohu dovolit, ostatně zoo je toho přesným důkazem a paní Pšenková akorát podporuje iluzi.
-
@michal-m ať rozhodnou lidé? To se bude rozhodovat v nějaké anketě? Mám pocit, že výběrové řízení rozhoduje odborná komise a rozhodnutí provádí odpovědný orgán.
-
@davidd Jistě, máte na svůj názor právo. Stejně jako já.
-
@housenka co to má společného s názorem. Ústí prostě nemá peníze na provozování zoo na současné moderní úrovni v daném rozsahu, tedy pokud nebudeme zvěřinec u cirkusu považovat za zoologický chov.
-
Dobrý večer,
musím přiznat, že mě včerejší prezentace pana Fejka dostala.
Na úvod se nebál pojmenovat všechny chyby a nedostatky, které ústecká ZOO ve své historii zažila. To je pro mě signál, že se nesnaží vedení města zalíbit a nechce funkci ředitele za každou cenu. Prostě, jasně ukázal na problémy a poté nabídl i jejich řešení.
Miluji zvířata, takže druhy, o které máme přijít, mi budou chybět. Úplně ale chápu, že člověk nemůže mít všechno a to evidentně platí i pro ZOO.
Rád se tedy pojedu na tato zvířata podívat do zahrad, kde se jim bude dařit a naopak pozvu všechny do ústecké ZOO, která by mohla být podle plánů pana Fejka také jedinečná.
Moc mu držím palce, aby post ředitele ústecké ZOO dostal právě on!
Zároveň ale musím uznat, že mě oslovily i některé nápady paní Pšenkové.
Umím si tedy představit ideální kombinaci, kdy se ředitelem ústecké ZOO stane potřebný krizový manažer, pan Fejk, který si vezme do svého týmu paní Pšenkovou.
Nevím ale, jak moc je tato kombinace reálná.
Ať už vyhraje ten nebo ten, hlavně, ať vyhrají ta zvířata, naše zahrada a také naše město, které mám i přes spoustu chyb rád.
Hezký večer -
@davidd No také rozhodovala, a pokud umíte číst, odborná komise konstatovala, že oba návrhy i když rozdílných koncepcí jsou mimořádně kvalitní, asi proto chtějí znát názory lidí, můžete mít krásný projekt, prostě zcela novou koncepci posvěcenou desítkou komisí, ale pokud nebudou do ZOO chodit lidé, budou to jen vyhozené peníze. Navíc koncepce p. Fejka hovoří o potenciálu návštěvnosti 300 ti. lidí za rok, což je divné, Ústecká ZOO byla na vrcholu v 70-80 letech, kdy to byla vcelku moderní ZOO, podporovaná komunisty kteří do ní rvaly peníze, a stavělo se o sto šest, návštěvní rekord byl v roce 1988, kdy bylo dosaženo historického rekordu v návštěvnosti, který nebyl dosud překonán – 178 143 osob.
Neví kde chce vzít pan Fejk 300 tisíc návštěvníků, když "odbourá" iniciační zvířata, a udělá z toho lesopark. Zdroj : https://cs.wikipedia.org/wiki/Zoologická_zahrada_Ústí_nad_Labem
-
@zuzina82 Přečtěte si její koncepci, já nejsem její mluvčí, mně se prostě jen líbí více její názor. U pavilonu šelem není žádný extra problém, kromě drahého chovu velkých koček ( tygr a lev ), lze příkladem vypustit tyto šelmy upravit výběh, a ten nově poskytnout propojením například extra vzácným sněžným levhartům ( které máme) . Samozřejmě, že se to beze změny neobejde, za mě pořád lepší, než mít místo pavilonu šelem kontaktní průchodovou voliéru s vodním ptactvem ( jako kačenky a další ) po vzoru ZOO Chomutov, kde si za 10,- koupíte z automatu granule, a máte o zábavu postaráno.
-
@helena-fišerová Kdyby, kdyby ... atd. Samozřejmě, máte právo na názor, ale vyvaroval bych se podsouvat paní Pšenkové, co byste udělala na jejím místě, kdyby vám létala kuřata do úst, nemusela byste k plotně, paní magistro.
S pozdravem...
-
Dobrý den,
rád bych se vyjádřil k danému tématu, k budoucnosti Zoologické zahrady v Ústí nad Labem. Po podrobném seznámení se s předloženými koncepcemi rozvoje zahrady a jejich vzájemnému porovnání, musím na základě svých zkušeností s problematikou zoologických zahrad konstatovat, že jako mnohem realističtější a z hlediska podmínek a budoucnosti zahrady vhodnější, se mi jeví koncepce paní zooložky Ing. Pšenkové, nežli koncepce pana Dr. Fejka.
Koncepce paní Ing. Pšenkové přirozeně a v dobrém navazuje na vše dobré, co již v zahradě bylo vybudováno a dosaženo, s tímto pak realisticky pracuje a perspektivně přetváří. Respektuje zahradu jako takovou, její polohu, terén, přírodní podmínky, rozlohu, možnosti provozu zahrady, chovu zvířat, ekonomiku i návštěvnost. Pracuje i s možností jejího celoročního návštěvnického provozu, vhodnou kombinací a vzájemným doplňováním venkovních otevřených expozic s vnitřními expozicemi pavilonového typu.
Projekt pana Dr. Fejka sice přináší mnohé důležité a zajímavé myšlenky k přebudování zahrady, ale jeho studie není vhodná pro prostředí a terén Zoo v Ústí. Koncepce velkých rozlehlých , druhově společných expozic zvířat má své opodstatnění, svůj smysl v dnešních moderních evropských zahradách, ale je vhodná pro rozlohově větší zahrady ležící více či méně v rovině, nikoli na svazích.
Stejně tak po stránce ekonomické, finančních nákladů přeměny stávající zahrady v zahradu moderní, vyhovující podmínkám pro chov vzácných druhů zvířat v péči člověka, provozu zahrady i návštěvníkům je koncepce paní Ing. Pšenkové mnohem lepší a perspektivnější. Vychází z podmínek zahrady i samotného města a kraje, za stejný objem finančních prostředků nabízí daleko větší celoroční možnosti využití zahrady pro návštěvníky, jak v letním, tak i v zimním ročním období. Za stejné prostředky jako pan Dr. Fejk umožňuje přeměnu a rozvoj stávajících pavilonů, výběhů i provozní části.
Paní inženýrka svým realistickým přístupem k podstatě věci a cílevědomostí zachovává a rozvijí moderní zahradu všeobecného zaměření, vhodnou do přírodních podmínek daného terénu, předkládá velice dobře zpracované a promyšlené finanční krytí na její přeměnu, správným směrem domýšlí i její nejvhodnější a nejpříznivější způsob prezentace veřejnosti.
Nejen na základě těchto faktů a skutečností doporučuji Zastupitelstvu i Radě přijmout návrh paní Ing. Pšenkové, Ph.D. a jmenovat ji k 1.7.2021 ředitelkou Zoologické zahrady v Ústí nad Labem.
Mgr. Ing. Otakar Holeček