Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem
-
@otakar Dobrý den, nemohu nic jiného než souhlasit, to nemění nic na tom, že Dr. Fejk je skvělý manažer.
-
Dobrý den, rád bych se jako rodič dětí a zároveň i člověk, který rád chodí do přírody a zároveň navštěvuje i zoologické zahrady, vyjádřil k výběru nového ředitele ústecké zoo.
Obě koncepce jsou svým způsobem zajímavé. Nicméně domnívám se, že hlavní otázkou je, jakým způsobem bude v budoucnu zoologická zahrada financována. Kolik peněz je vedení města, současné ale hlavně i ty následují, ochotno investovat do oprav a dalšího provozu. Od toho se myslím musí odvíjet i další směřování celé zoologické zahrady.
Dovolte mi poznamenat, že jako rodilý Chomutovák jsem měl tu možnost sledovat, jak se Chomutovská zoologická měnila z ošklivého parku s rozbitými a oprýskanými pavilony, cestami a zázemím doslova v klenot Ústeckého kraje. Cesta to byla dlouhá, pomalá a jistě není zdaleka u konce. Pak zde máme zoologickou zahradu v Děčíně. Menší areál připomínající spíše rodinou zoo.A nyní se dostáváme k jádru problému. Na ústecké zoologické zahradě je vidět doslova na každém kroku zchátralá infrastruktura, malé, na dnešní dobu již zcela nevyhovující, pavilony a výběhy zvířat. To je problém, na který se zde zadělávalo mnoho mnoho let. Je zcela bez diskuze, že hlavní prioritou by mělo být dofinancovat zoo tak, aby byla mohla být v průběhu dalších let zrekonstruována. Hlavní prioritou by také mělo být, aby se ústecká zoo také vrátila do evropské asociace zoologických zahrad. Je to velká ostuda města ale i samotné zoologické zahrady, která musí být bezpodmínečně napravena.
Až další otázkou v pořadí by mělo být, k jaké koncepci se přiklonit. Ústecká zoologická zahrada si dlouhou dobu zakládá na tom, že chová právě ta ikonická zvířata - slony, velké kočkovité šelmy, opice... Nicméně pozorujeme-li současný trend v zoologických zahradách u nás i ve světě, je hlavní priorita kladena na pohodlí zvířat, na to, aby se ve svém "výběhu" cítila co nejvíce jako ve volné přírodě. Ústecká zoo je svojí rozlohou spíše menší, její rozloha se nemá kam rozšiřovat. Shodneme-li se na tom, že ústeckou zoo je třeba zrekonstruovat tak, aby měli svoje pohodlí jak všechna chovaná zvířata, tak ale i návštěvníci, je zde opravdu prostor a finance pro to, aby zde mohla být chována ta již zmiňovaná ikonická zvířata v prostředí odpovídající současným trendům a 21. století? Opravdu je zde prostor a finance pro to nainvestovat ohromné finance do nových velkých pavilonů pro slony, velké kočkovité šelmy či velké opice?
Já se domnívám, že současná situace, která nastala v ústecké zoologické zahradě, je i velkou příležitostí. Tou příležitostí je koncepce pana Fejka. Pojďme se nebát změn a chopme se šance, která se zde nabízí. Ústecká zoologická zahrada má po mnoha letech šanci na svůj restart a zlepšení pověsti nejen u Ústečanů ale i u návštěvníků z blízkého i dalekého okolí. A v neposlední řadě mají velkou šanci na zlepšení životního prostředí i samotná zvířata. -
@m-kulawiak Dobrý den,
máte pravdu, bohužel bude to po těch desítkách let zanedbávání a podfinancování extra drahé, tak či tak. Jde o to, zda za velké peníze ZOO postupně opravit, modernizovat stávající pavilony, umístit do nich vhodná ale druhově rozmanitá zvířata a přemýšlet na dalším využití jejich vnitřního potenciálu, nebo se vydat zcela jiným směrem, a sice rozlehlých venkovních expozic, s jinou skladbou zvířat ( mají to být kontaktní expozice ) čili předpokládám, že například šelmy v těch kontaktních expozicích nebudou. Tedy překopat celou ZOO, pavilony budou sice postupně ale nenávratně nadbytečné, víte jakmile se to zbourá, už to nikdo, nikdy v dnešních cenách nedokáže postavit, něco jiného je rekonstrukce a modernizace ( případné rozšíření ) toho co stojí, něco jiného je to nenávratně zbourat. Nehledě na to, že samotné bourací práce a naprostá změna konceptu bude také extrémně drahá ( víte kolik je tam betonu ) , to bude trvat roky a roky. Bude to nezvratný krok, nepůjde to ničím nahradit, nakonec pan Fejk, to ani nezastírá, pokud bude něco nového sám uvádí budou to dřevostavby ( uvádí nízko nákladové ) také si položte otázku, jak dlouho ty nové nízkonákladové "dřevěné altánky expozic" vydrží, osobně to vidím na pár let, podle toho zda a jak často se budou natírat barvou na dřevo. -
@michal-m tak co se týče čtení, tak podle odborné komise vyhrála koncepce p.Fejka. Co se týče jeho koncepce, tak lesopark mu stále posouváte vy, když už tak spíš to safari. Hlavně je ale realista. O nějakém navazování na současný stav.... naprosto tristní chov velkých koček, slonů, orangutani, to je hodně smutné, až trestuhodné, gibonni ani nemluvit. Ta druhá koncepce, to je takové snění, zatímco se to celé rozpadá, zahradě akutně hrozí vyloučení z asociace, tam se mluví o zachování stavu a vylepšení na světovou úroveň, jako za co a s kým. To je jako o snění o extralize v Ústí.
-
@davidd Fórum města Ústí nad Labem - Budoucnost Zoologické zahrady Ústí nad Labem. Diskutovat lze až do 14. června.
-
Rozhodně si myslím, že koncepce pana doktora Fejka má pro Ústí nad Labem smysl. Pan doktor má zkušenost a jeho výsledky mluví za vše. To, co dokázal vybudovat v Praze je neuvěřitelné. Jen si vezměte, kolik lidí z celé republiky jezdí do Pražské ZOO. Ústí jako takové trpí nedostatkem atraktivity, opravdu se k nám moc lidí nehrne. Kromě přírody je zde nemá co nalákat. Dovedu si představit, že pokud by v Ústeckém kraji byla takováhle špičková zoo, jakou ji představuje ve své vizi Petr Fejk, byla by to pro město a hlavně pro ZOO příjemná a velmi potřebná vzpruha! Ústí, jako krajské město si zaslouží mít krásnou ZOO, do které budou jezdit lidi z celého kraje i z delších vzdáleností.
Jeho myšlenka ohledně zvířat je velmi sympatická. Ano, mříže a uzavřené výběhy jsou koncepce minulého režimu. Je načase tohle změnit, zvířata si v zajetí zaslouží důstojný život. Jak vypadá ZOO momentálně? Samý beton. Jakoby toho betonu nebylo v Ústí dost. Přinesme do našeho města více zeleně.
Pevně doufám, že se zastupitelstvo rozhodne správně a nevyhraje opět potřeba si tam dosadit někoho pohodlného, kdo bude držet hubu a krok.
-
@davidd Dobrý den, tak současný stav je hrůza, to se shodneme, bohužel ale ne v ostatním, já naopak vidím utopii v safari v zoo Ústí která je historicky úplně někde jinde, a stojí v prudkém kopci. Bude se muset překopat úplně všechno, no uvidíme.
-
Pan Fejk je odborník a pozvedl ZOO Praha.To ano, ale chovají tam atraktivní zvířata, které lidi chtějí vidět. S jeho koncepcí se stane naše ZOO nějakým obyčejným ZOO parkem, který nepřitáhne dle mého 300 tis. návštěvníků. Jsem pro návrh paní Pšenkové s udržením ikonických zvířat.
-
@admin_bb Ráda bych podpořila návrh pana Fejka, raději než vyselektovaná zvířata uvidím spokojená zvířata.
-
@michal-m já koncepci paní Psenkova četla. Ale u mě je asi problém v tom, že na zvířata nahlížím jinak. Obzvláště na šelmy, které denně sleduju tak jako i ostatní zvířata a pohled na ně mě prostě ubiji, protože na nich vidím, že nejsou spokojená. NArozdil třeba od oslů co si tam skotači na zeleném palouku. Navíc si myslím, že je třeba v zoo narušit určité kolektivní vazby, aby se něco hnulo kupředu. Člověk by měl práci dělat srdcem a duši a taková práce je pak i vidět, ale takových lidí je tu málo, takže si myslim že srdcem do toho jde víc pan Fejk než paní Psenkova.
-
Myslím, že je důležitější, když bude ředitelem někdo, kdo naší ZOO zná a má k ní nějaký vztah. Já jsem pro p. Pšenkovou, ne pro pražáka. Mohl by někdo konečně do řízení ZOO vložit trochu srdce.
-
Jednejte výhradně ve prospěch zvířat. I za cenu toho, že ze ZOO bude jen lesopark se zvířátky a nebo nic. Aktuálně máte za obří balík financí spíš jen hodně špatnej cirkus z minulýho století. Deprimující zážitek. Další deprimující zážitek je sledovat politický tance posledních minimálně 10 let kolem. To fakt radši nic. Zvířata jako rukojmí. Jestli pan Fejk nebo paní Pšenková? Pan Fejk zafungoval jako skvělé zrcadlo, ale zda bude jeho působení tady spásou? snad alespoň pro velká zvířata. Podle některých jiných lidí z branže je i jeho koncept zastaralý, za tu dobu, co je pan Fejk mimo branži už se prý ZOO-svět posunul úplně někam jinam. Prý. Zda paní Pšenková? Působí lidštěji a realističtěji, ale realita ZOO Ústí zasazená do politických radovánek tady semlela už tolik dobrých úmyslů a nápadů. Jen ředitel ZOO ani Ústí nespasí, pokud tady nebude jasný záměr, a vědomí toho, co je skutečně potřeba a vedení města, které při první příležitosti a konfrontaci nehodí ředitele přes palubu, bůhví kvůli čemu. Jak je pan Fejk asi tak přijatelný pro současné vedení města bylo vidět už na zastupitelstvu z reakcí pana primátora. Mít za 100 až 300 milionů skákací hrad se slony nebo bez slonů je fakt asi to poslední, co Ústí topící se až po uši v bordelu, potřebuje. A Ústí je to poslední, co potřebují sloni. Když si dopřeju trochu demagogie, tak je až legrační, jak se bez uzardění ničí nebo obsazují "zábavou" a auty místa, kde se volně pohybují zvířata, která děcka z paneláku taky nikdy neviděla a kde je lze potkat v jejich přirozeném prostředí, a pak se budují za horentní sumy "že-prej-přírodní-expozice" (jak třeba zmínil pan Fejk, že se dá úžasně udělat i "expozice sýkorek"). Kdyby se za 100 nedej bože 300 milionů upravily cesty a zpřístupnily pro pěší výpravy s dětmi i na kolech nádherný lokality na rozhraní Ústí a širší krajiny Středohoří a Krušných hor, kde by se mohli potkat se zvířaty, vybudovala se síť stezek a míst k pozorování a poznávání zvěře, možná by to bylo vůbec lepší, než savana budovaná v klimatických podmínkách podkrušnohoří. Dnešní děti, které se třeba i projely na slonovi na Srí Lance nebo v Thajsku (což je teda taky eklhaft), fakt chudák Delhi pomalovaná barvama s průvodem ve vietnamských kloboučcích, nebo co to měli na hlavě, voděná jako osel po cestě, neohromí. Dejte zvířatům, co skutečně potřebují, těch se ptejte, jak se tu mají. Lidí se ptejte až jako druhých.
-
Zajímavé je, že v jiných velkých (krajských) městech to jde (Liberec, Plzeň, Olomouc, Zlín, Brno, Ostrava). Jen tady zase nejde nic, tady na to nemáme, neumíme, nedokážeme, tak škrtneme drahá zvířata a uděláme lesopark. Já nemám nic proti panu Fejkovi, jeho koncepce se mi i líbí. Ale ne pro Ústí. Jak se jednou smíříme s nějakým parkem, byť krásným, tak ta ZOO bude prostě pro spoustu návštěvníků méně atraktivní. Asi to vidíme všichni, kdo jsme někdy v ZOO byli. Které druhy jsou atraktivní, kde je větší návštěvnost. Já jsem tady v jednom příspěvku napsala zjednodušeně: děti chtějí slona (ačkoliv jsem za to hned byla zesměšněna na facebooku) a za tím si pořád stojím - rodiny s dětmi, které tvoří podstatnou a snad i největší skupinu návštěvníků Zoologických zahrad prostě stojí o takové druhy jako sloni, velké šelmy a tak dál. Paní Pšenková s nimi počítá a bude to déle trvat, bude to víc práce a nejspíš to bude víc stát, ale výsledkem může být moderní a především ATRAKTIVNÍ Zoo nejen pro Ústečany, ale pro návštěvníky z jiných regionů.
-
@kamil-bílský Přesně jak píšete. Ví o čem mluví.
-
@housenka Dobrý den, souhlasím, nejlépe to bylo vidět na, dnes již bohužel ikonických lachtanech v ZOO Ústí, byl to doslova magnet na lidi, můj syn, když byl dítě je prostě miloval a musel na ně chodit i kdyby na chleba nebylo, moje dnes 6 ti letá dcera už neví o čem je řeč.
Mám obavu že smiřujeme s takovým postupným úpadkem, nemáme úžasné lachtany, nemáme na to zvětšit jim bazén a zázemí, tak dáme tučňáky i když i jejich příchod byla anabáze a skoro zázrak ( vybudovaný z dobročinnosti a příspěvků ústečáků -pamatujete samolepky tučňáci jdou do ZOO ? já ano ) , a tak je to se vším v ZOO Ústí, ikonické zvířata jedou na dožití a protože koho z pánů zastupujících město zajímá nějaká koncepce obměny ? ( například vytvořit fondy na obnovu a modernizace pavilonů ), no nikoho, to je přece jasné, protože naše ZOO se skutečně reálně rozpadá, tak to dopadne jako vždy, krásné a atraktivní zvíře uhyne, buď stářím nebo si dokonce nepohlídáme takové mládě jako je orangutan ( což je naprostá tragédie, jinde naprosto nemožná ), další není možné získat do našich tristních podmínek, protože se jeho výběh doslova rozpadá a nikoho nezajímají opravy a modernizace výběhů či pavilonů, tak se za lachtana pořídí tučňák, za slona antilopa, za tygra nějaká stepní kočka, atd.. a teď to vypadá, že je na stole skutečná změna celkové koncepce ZOO v nějaké nízkonákladové asi safari ( nebo tak něco ) , postavené asi na nějakých výbězích pro nenáročná zvířata která jde nechat volně pobíhat po oplocených ( a asi nějak průchozích ) kopcích naší ZOO a co se vzájemně snesou venku a doplněním budou rozsáhlé ptačí voliéry. Njn.
-
@admin_bb určitě bych podpořila pana Fejka. Na nákladná zvířata jako je slon, orangutan , velké šelmy město nemá a mít nebude.
Držím palce panu Fejkovi, snad město neudělá chybu s výběrem ředitele! -
@radka Tak s tímto myšlením nebude v ÚL nikdy na nic, ostatně s tímto myšlením také na nic v životě nedosáhnete. Mj, kde na to berou jiná města v ČR ? , - dokáží najít více zdrojové financování, to jsou rozumné příspěvky města, atraktivní ZOO a tomu odpovídající návštěvnost a ceny vstupného, další příjmy ( e shop, reklama, pronájem ploch na různé volnočasové akce, atd. ) + podnikatelský sponzoring.
Nic s toho po dekádě vlády komunistických hejtmanů ÚL nemá, příspěvky max. na žrádlo a platy, investice je nezajímají, ZOO se rozpadá tedy mizerné návštěvnost a vstupné, další aktivity neexistují, a podnikatele tohle město pod vládou socanů nebo komunistů nepodporuje už 20 let, oni jim pak vrací opětovným nezájmem ( pokud nejdou rovnou jinam).
Pan Fejk ať klidně vyhraje, ale ať vyhraje lepším konceptem, který bude atraktivní a zvýší návštěvnost a zvedne ZOO, ne pouze proto, že nabízí chudinské řešení pro chudinské město.
-
@sarkab možná by stálo za to vědět, že paní Psenkova už v Ústí pusobila a odešla na vlastni žádost, takze určitě prazaka
-
Co si budeme nalhávat, všichni by v (naší) zoo chtěli mít i nadále orangutany, slona (ideálně slony) a velké šelmy, ale když to nejde, tak to nejde.
Po každé návštěvě zoo mi rve srdce stav, ve kterém tato zvířata živoří...Do nedávna tam pobývala nosorožčice, sice v požehnaném věku, ale v nedůstojných podmínkách pro dožití (stála celý den na asfaltu). Výběhy opic jsou taktéž katastrofální, exotárium, výběhy šelem, atd.
V tomto tedy musím s panem Fejkem naprosto souhlasit. Jeho návrh se mi proto zdá realističtější. Ovšem ideálně bych propojila i práci paní Pešanové (a sice ze slonince udělat výběh pro orangutany). Její návrhy jsou velkorysé, ale také mají vyjít na 1-1,5 mld! (Kde na to chce paní Pešanová získat prostředky? Proč se o změnu nesnažili i předchozí ředitelé zoo? Copak neviděli, v jakem stavu je zahrada?)
Za další je Petr Fejk zkrátka manažer a zřejmě schopný, podle jeho výsledků ze zoo Praha, kterou dal také dohromady.
Dále vyhrál konkurz, tak proč najednou berou v potaz paní, která skončila na druhém místě?
Komu z magistrátu se nehodí Pražák v Ústí, hm?Návštěvnost ústecké zoo je tragická, je potřeba ji propagovat, sehnat peníze od firem, což tvrdím už dlouho, jen se teď snad už konečně začne neco dít a zájemci o místo ředitele snad myslí své rozhodnuti vážně a budou za zoo stát a budou v jejím čele jak nejdéle to půjde.
Navíc tvář bývalého ředitele pražské zoo by mohla té ústecké pomoci. A pokud vyhraje Fejk, doufám, ze alespoň v dlouhodobějším horizontu bude přemýšlet o návratu velkých zvířat do zoo. (Vždyť orangutani jsou pro naší zoo symbolem, i díky filmu Dva lidi v zoo).
Ať uz vyhraje kdokoliv z nich, přeji si, aby se konečně začalo něco dít, zoo zamrzla před 30 lety🙄😔, ať je vše hlavně v zájmu welfare zvířat (...a začněte vytvořením pořádného parkoviště, ne pro 20 aut🙈🙏)
-
@michal-m máte naprostou pravdu. Tak snad si mase názory radní a i zájemci o posty ředitelů vezmou k srdci.